AZG-huis op de Veluwe open voor medewerkers uit ebola-gebied

Artsen Zonder Grenzen vangt regelmatig medewerkers op in dit huis op de Veluwe. Nu gaat het daar ook internationale medewerkers uit ebola-gebied in opvangen.
Artsen Zonder Grenzen vangt regelmatig medewerkers op in dit huis op de Veluwe. Nu gaat het daar ook internationale medewerkers uit ebola-gebied in opvangen. Beeld Google Streetview

Medewerkers van Artsen Zonder Grenzen die in ebola-gebied aan de slag zijn geweest, kunnen tijdelijk worden opgevangen in Nederland, op de Veluwe. Risico’s voor de bewoners in de omgeving zijn er nagenoeg niet, verzekert de organisatie.

De internationale hulporganisatie, die vanuit Nederland opereert in Sierra Leone, vangt medewerkers op in Vierhouten op de Veluwe. Daar is plek voor telkens maximaal zes mensen die daar hun incubatietijd kunnen uitzitten. Het protocol van AZG schrijft voor dat elke medewerker die in ebola-gebied - maar het geldt ook voor bijvoorbeeld malaria - heeft gewerkt, tijdens een incubatietijd drie weken lang twee keer per dag zijn of haar temperatuur laat controleren, en die periode in de buurt is van een gespecialiseerd ziekenhuis. De opvang is vooral bedoeld voor medewerkers die niet in de buurt wonen van zulke medische zorg. Maar ze kunnen ook aankloppen zonder die voorwaarde, om uit te blazen.

Wie naar huis wil, kan dat gewoon doen, maar AZG maant wel iedereen die geen goede zorg op veilige afstand heeft om toch naar zo’n rustplek te gaan. “Een hotel in Amsterdam kan ook hoor, dan zit je ook dichtbij goede zorg. Maar wie in ons huis in Vierhouten wil bijkomen, is daar van harte welkom.”

De locatie, een huis in Vierhouten, gemeente Nunspeet, is in bezit van AZG door een erfenis. De organisatie gebruikt het vaker voor het opvangen van personeel. “Hier komen vaker medewerkers uitrusten als ze uit heftig gebied komen. Of gewoon omdat ze een zware missie achter de rug hebben,” zegt een woordvoerder van AZG. Extra maatregelen zijn er niet, behalve in de communicatie: “Omdat het om ebola gaat hebben we besloten de bewoners van Vierhouten extra te informeren.” Op het moment zit er niemand in het huis. Zo’n zelfde locatie is er in Brussel.

Het AZG-huis in Vierhouten staat hier:

Minimaal gevaar

“Er is minimaal gevaar voor de bevolking,” verzekert de woordvoerder. “Dat is er eigenlijk niet. Wie geen symptomen heeft is niet ziek, en wie niet ziek is is niet besmettelijk. Zodra iemand symptomen heeft moet diegene direct naar het ziekenhuis.”

AZG ebolabehandelcentrum

Een ebolabehandelcentrum van Artsen Zonder Grenzen. Beeld AZG

Is AZG niet bang dat haar medewerkers zullen worden ontweken in de supermarkt? “Dat weten we niet. Wij kunnen alleen maar iedereen transparant informeren,” zegt de woordvoerder. “Er is geen risico, laat ik dat voorop stellen. Daar is het protocol voor. We hopen dan ook dat de bevolking onze mensen verwelkomt. Die hebben in heel heftige omstandigheden gewerkt, en we hopen dat ze hier kunnen uitrusten.”

Donderdagavond is een informatiebijeenkomst in Vierhouten, waar bewoners vragen kunnen stellen. Eerder werden ze met een brief door de gemeente op de hoogte gesteld.

    • Peter van der Ploeg