Autoriteiten Hongkong ontruimen protestplek

De politie controleert een gebied op de rand van een protestzone in Hongkong. Reuters / Damir Sagolj

De autoriteiten in Hongkong hebben een deel van de protestplek in de stad ontruimd. Het gebied is bijna twee maanden door demonstranten bezet. Ze willen meer democratie.

De eigenaren van de gebouwen in het bestuursdistrict, waar de protesten voornamelijk plaatsvinden, hadden daarom gevraagd. Zo’n dertig agenten hebben daarop een verbod afgekondigd tegen de barricaden op straat. Sommige demonstranten zijn naar een ander demonstratiegebied verkast.

Het gebied wordt al wekenlang bezet door metalen barricaden. Straten zijn deels geblokkeerd. De demonstranten willen dat ze hun eigen burgemeester mogen kiezen bij de volgende verkiezingen in 2017. Peking heeft gezegd dat het verkiezingen zal toestaan, maar alleen tussen gescreende kandidaten. Op het hoogtepunt waren er 100.00 Hongkongers op de been.

De voormalige Britse kolonie kwam in 1997 onder Chinese heerschappij volgens het idee van twee systemen in een land: het vasteland onder het communistische en autoritaire systeem, en Hongkong met het eigen kapitalistische en meer liberale stelsel.

    • Mirjam Remie