Algemene Rekenkamer: NAVO moet meer inzage geven in uitgaven

Het NAVO-hoofdkwartier in Brussel. Foto ANP/EPA/Julien Warnand

De NAVO moet meer inzage geven in hoe de organisatie geld van lidstaten spendeert. Dat meldt de Algemene Rekenkamer vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. De Rekenkamer probeert de geldstromen van de alliantie in kaart te brengen.

Weliswaar worden er kleine stappen gezet in de richting van meer transparantie, maar de Rekenkamer constateert dat de publieke verantwoording nog ‘beperkt’ is. Er is bijvoorbeeld nog steeds geen financieel jaarverslag. Daarnaast is de verantwoording van de agentschappen ‘gefragmenteerd’, aldus de Rekenkamer. Zestien NAVO-agentschappen krijgen geld van Nederland.

De IBAN, het controle-orgaan van de NAVO, heeft in 2013 12 miljard aan NAVO-uitgaven onderzocht. Twaalf van de 47 jaarverslagen van de agentschappen hebben geen goedkeuring gekregen.

De parlementaire assemblee van de NAVO vergadert van vrijdag tot en met maandag in Den Haag. Tijdens die bijeenkomst zal de transparantie van de financiën van de NAVO aan bod komen.

In een eerdere versie van dit bericht stond dat het budget van de NAVO 12 miljard euro is. Dat is niet het geval; de IBAN heeft 12 miljard euro aan uitgaven onderzocht.

    • Philippus Zandstra