Academica Literatuurprijs houdt mogelijk op te bestaan

Schrijver Shira Keller won vorig jaar Academica Literatuurprijs 2013 met haar debuutroman 'M.' De prijs houdt waarschijnlijk op te bestaan. Foto ANP

Het heeft er alle schijn van dat er na 19 jaar een einde komt aan de Academica Literatuurprijs, een jaarlijkse literaire prijs die in het verleden werd gewonnen door schrijvers als Peter Buwalda. Dat meldt DordtLiterair, de organiserende stichting, in een persbericht.

De reden voor het nadere einde van de literatuurprijs is het besluit van Academica. Het financieel adviescentrum voor hoger opgeleiden nam in 2008 de financiering van de prijs over van de Gemeente Dordrecht. Na zeven jaar heeft het centrum besloten daarmee te stoppen.

De winnaar van de Academica Literatuurprijs, met de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs een van de grootste literaire jongerenprijzen van Nederland, wordt ieder jaar gekozen door lezerspanels van openbare bibliotheken. Aan de prijs, dit jaar gewonnen door Hannah van Wieringen, is een bedrag verbonden van 10.000 euro.

Prijzen onder druk

Begin oktober werd al bekend dat drie gerenommeerde literatuurprijzen dreigen weg te vallen. Als gevolg van geldgebrek bij de sponsor het Lirafonds dreigen De Jan Hanlo Essayprijs voor essayistiek, de Woutertje Pieterse Prijs voor jeugdliteratuur en de Lira Scenarioprijs te verdwijnen.

    • Roderick Nieuwenhuis