Aanjager debat ouderenzorg Ben Oude Nijhuis overleden

Ben Oude Nijhuis onlangs in Pauw.

Ben Oude Nijhuis, de man die eerder deze maand bij Pauw de kwaliteit van een zorginstelling in Den Haag aan de kaak stelde, is op 82-jarige leeftijd overleden. Hij zat destijds in de uitzending met staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid (PvdA).

Dat werd gisterenavond bekendgemaakt door zijn zoon in het televisieprogramma Pauw. Oude Nijhuis is dit weekend door een hersenbloeding getroffen, liet zijn zoon weten.

Ben Oude Nijhuis en zijn buurman Joop van Rijn (de vader van staatssecretaris Van Rijn) sloegen onlangs in het Algemeen Dagblad alarm over de staat van de zorg in het verpleeghuis waar hun demente vrouwen verblijven. Diezelfde avond zat Oude Nijhuis in Pauw met de staatssecretaris.

Het optreden leidde tot veel publiciteit. De zoon van Oude Nijhuis zei dat dat zijn vader veel energie gaf.

“Dat maakte hem nog strijdbaarder.”

Oude Nijhuis zou vanavond weer in de uitzending zitten, om te praten over het Kamerdebat van vandaag over de zorg. De redactie laat weten “een moedig man” te herdenken.

Onze televisierecensent Hans Beerekamp schreef eerder een column over het optreden van Ben Oude Nijhuis: ‘Oratorisch talent van een bejaarde mantelzorger’ (€).