Aangifte FIFA rond WK-bids 2018 en 2022

Wereldvoetbalbond FIFA heeft aangifte gedaan bij de Zwitserse openbaar aanklager vanwege “verdenkingen van onwettige activiteiten” van bepaalde individuen rond de WK-bids van 2018 en 2022, gewonnen door Rusland en Qatar.

De hoofdrolspelers in de FIFA-consternatie: links Michael Garcia, de hoofdonderzoeker van het rapport naar de WK-bids van Rusland en Qatar, rechts jurist Hans-Joachim Eckert, de man achter de fel bekritiseerde samenvatting daarvan. Foto AFP/ Sebastien Bozon

Wereldvoetbalbond FIFA heeft aangifte gedaan bij de Zwitserse openbaar aanklager vanwege “verdenkingen van onwettige activiteiten” van bepaalde individuen rond de WK-bids van 2018 en 2022, gewonnen door Rusland en Qatar. In de samenvatting van het grote onderzoek naar de toewijzing van de WK’s werden Rusland en Qatar nog vrijgepleit van ernstige fouten, al zei de FIFA al dat er tijdens de procedure wel regels zijn overtreden.

Het gaat om “veronderstelde onwettige activiteit die verband houdt met Zwitserland”:

“In losstaande gevallen hebben er internationale overboekingen van activa plaatsgevonden die verband houden met Zwitserland en die onderzoek door de autoriteiten rechtvaardigen.”

Het lijkt een poging van de FIFA om de felle kritiek die er op de bond kwam na de presentatie van die samenvatting weg te nemen, schrijft persbureau AP. De aangifte is ingediend door de Duitse rechter Joachim Eckert, het hoofd van de ethische commissie van de bond én de man achter die samenvatting. Daarin was er amper substantiële kritiek op de winnaars van de bids, Rusland en Qatar, maar des te meer op landen als Australië en Engeland, twee andere kandidaat-landen.

‘Incomplete voorstelling van de feiten’

De opvallendste kritiek op de samenvatting kwam van de Amerikaan die het onderzoek had geleid, Michael Garcia. Die vond dat in de samenvatting van zijn ruim driehonderd pagina’s tellende rapport “meerdere incomplete en foutieve voorstellingen van de feiten” staan. Hij vindt ook dat de FIFA de zaak rond de WK’s van 2018 en 2022 niet moet sluiten.

Volgens Eckert deed hij aangifte “ongeveer rond” het moment dat de samenvatting naar buiten werd gebracht. Hij blijft bij zijn standpunt dat er nog steeds te weinig bewijs is om te twijfelen aan de keuze van de FIFA voor Rusland en Qatar. Eckert en Garcia praten morgen op een nog onbekende locatie voor het eerst sinds de presentatie van de samenvatting met elkaar.

    • Frank Huiskamp