Woede om racistische reacties op selfie van donkere Oranjespelers

Oranje-selfie, met vooraan Depay

De voetballers van het Nederlands elftal zijn woedend over de racistische reacties op een foto van negen donkere spelers van Oranje op sociale media. „Het is shocking dat dit in 2014 nog gebeurt”, zei aanvoerder Robin van Persie. Hij zou het toejuichen als de daders worden vervolgd, zoals de PvdA gisteren voorstelde.

Oranjespeler Leroy Fer zette vrijdag een selfie van Memphis Depay met andere internationals op Twitter en Instagram. De foto werd veel gedeeld op sociale media. Vooral op Facebook, waar nieuwssite Voetbalzone de selfie plaatste, kwamen veel racistische reacties. De spelers werden vergeleken met Zwarte Pieten, slaven en apen. „Losgebroken van de ketenen en dan krijg je dit”, schreef iemand. Voetbalzone verwijderde de foto en de hoofdredacteur distantieerde zich in een verklaring van de reacties.

„Ik word er heel verdrietig van”, reageerde Van Persie gisteren na de gewonnen EK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland (6-0). „Er moet een voorbeeld worden gesteld tegen zo iets afgrijselijks. Volgens mij zijn die gasten niet moeilijk te traceren, want hun profiel staat bij hun reactie. Dit zijn geen supporters van het Nederlands elftal. Wij vertegenwoordigen ons land. Kleur maakt helemaal niets uit.” Ook Wesley Sneijder sprak zijn afschuw uit over het racisme.

De spelers op de foto weten nog niet of ze aangifte zullen doen, maar PvdA-Kamerleden Ahmed Marcouch en Keklik Yücel willen dat het Openbaar Ministerie de uitlatingen onderzoekt. Ze hebben ministers Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) gevraagd of het OM ook zonder aangifte vervolging zou kunnen instellen. Ook willen ze dat de ministers een signaal afgeven dat racisme niet wordt getolereerd. EU-commissaris Frans Timmermans sprak vandaag op Facebook van „dom racistisch gebral”.