Wereldwijd 36 miljoen slaven, Nederland heeft beste maatregelen

In 71 procent van de geregistreerde gevallen van slavernij in Nederland gaat het om seksuele uitbuiting. Foto: ANP / Remko de Waal
In 71 procent van de geregistreerde gevallen van slavernij in Nederland gaat het om seksuele uitbuiting. Foto: ANP / Remko de Waal

Wereldwijd leven er bijna 36 miljoen mensen als slaaf. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde ‘Global Slavery Index’ van de mensenrechtenorganisatie Walk Free Foundation.

De organisatie geeft naast het rapport een overzicht van alle bevindingen in een interactieve graphic.

Mauritanië koploper

Mauritanië is koploper als het gaat om slavernij: 4 procent van de bevolking is slaaf. Het land wordt gevolgd door Oezbekistan (3,97 procent), Haïti (2,3 procent), Qatar (1,36 procent) en India (1,14 procent).

In absolute termen zijn er veruit de meeste slaven in India: 14,29 miljoen mensen leven er in slavernij. In de top vijf staan verder China (3,24 miljoen), Pakistan (2,06 miljoen), Oezbekistan (1,2 miljoen) en Rusland (1,05 miljoen).

Alle mensen die dwangarbeid verrichten, slachtoffer zijn van mensenhandel of seksuele uitbating of onder dwang uitgehuwelijkt zijn, leven volgens de organisatie als slaaf.

2200 slaven in Nederland

In Nederland zijn er volgens de organisatie 2200 slaven, onder wie 212 minderjarigen. Het gaat voornamelijk om slachtoffers van mensenhandel. In 71 procent van de geregistreerde gevallen in Nederland gaat het om seksuele uitbuiting.

Van de 167 onderzochte landen wordt Nederland genoemd als het land dat het meeste doet om slavernij te beëindigen: Nederland krijgt van de organisatie als enige een AA-status. Die status wordt bepaald door onder meer de aanwezigheid van programma’s om slachtoffers te helpen en de mate waarin justitie overgaat tot vervolging.

Ook Zweden, de VS, Australië en Zwitserland worden genoemd als landen die veel actie ondernemen om slavernij te beëindigen. Azië heeft volgens de organisatie het meeste werk te verrichten.

    • Eva de Valk