Wat schrijven andere media vandaag?

ZEEUWS VLAANDEREN - Panoramafoto van de Hedwigepolder in Zeeuws Vlaanderen. De toekomst van de polder blijft nog ongewis. Veel Zeeuwen zijn fel tegen het onder water zetten van het gebied, als compensatie voor de natuur die verloren gaat door de uitdieping van de Westerschelde. ANP XTRA KOEN SUYK

Nieuwe windmolens en subsidiegraaiers

Betaalt de staat voor de sloop van recent gebouwde windmolens die nog prima werken? Voorafgaand aan een Kamerdebat vandaag over windenergie-op-zee beantwoordt de Volkskrant die vraag: ja. Zeker 172 nog vrij nieuwe megawindmolens dreigen te worden gesloopt, omdat de exploitanten alleen ‘groene-stroomsubsidie’ krijgen voor nieuwe turbines.

De bestaande molens kunnen nog tien tot vijftien jaar mee, zegt Rob Rietveld van de Nederlandse Vereniging van Omwonenden Winturbines (NLVOW) in het dagblad. “Dit heeft niets met duurzaamheid te maken, maar alles met het opstrijken van dubbele subsidies.”

Kamerlid Agnes Mulder van het CDA stemt daar mee in. “Niet uit te leggen”, vindt zij. Dat kan, kortom, een interessant debat worden in Den Haag vandaag.

De Starbucksaffaire: een verdoezelde ‘vorm van staatssteun’

In het FD een vrij hard oordeel over ‘de Nederlandse zelfgenoegzaamheid’ in het debat dat we inmiddels wel de Starbucksaffaire kunnen noemen. De Amerikaanse koffieketen betaalt in Nederland veel te weinig belasting. Vrijdag bracht de Europese Commissie onderzoeksresultaten naar buiten. Het FD maakt duidelijk dat de opvatting van het ministerie van Financiën - Nederland is juist een schoolvoorbeeld! - pertinent niet klopt.

De staat incasseerde in 2010/2011 90 procent te weinig belasting, een opmerkelijk cijfer waarover de Belastingdienst zich volgens de krant van de domme houdt.

Dat het tot vrijdag duurde voordat de Commissie haar beslissing uit juni kon publiceren over het Starbucksonderzoek, schrijft het FD, “komt doordat het transparante Nederland toch hardnekkiger dan Ierland en Luxemburg probeerde om details te verdoezelen van de eerste onderzoeksresultaten. De Nederlandse zelfgenoegzaamheid over zijn onberispelijke rulingpraktijk, wordt dan ook niet gestaafd door wat er in 47 pagina’s nog wél naar buiten wordt gebracht.”

Zoals Follow the Money het formuleert: Starbucks - een heel behoorlijk presterend Amerikaanse bedrijf - ontvangt ‘een vorm van staatssteun’ uit Den Haag.

Markant start door en blijft zelfstandig

Er zijn grenzen aan ‘de fusie- en overnamegolf’ die volgens de Telegraaf over Nederland spoelt. Markant, kantoormeubelairmaker uit Houten, maakt een doorstart om zelfstandig te blijven.

Door een kapitaalinjectie van onder anderen directeur Jan Beltman gaat de onderneming voorlopig door. Ook zijn afspraken gemaakt met de crediteuren. Zo blijven 80 banen behouden, waarvan 32 in Nederland.

Markant adverteert met frasen als ‘Dynamisch Werken’ en ‘Het Nieuwe Werken’; het stand-up bureau en ook de ‘zit/sta’ combinatie zijn populaire producten.

    • Diederik van Hoogstraten