Vrouw in Egypte overleden aan vogelgriep - andere variant

Foto: ANP / Koen Suyk
Foto: ANP / Koen Suyk

Een 19-jarige vrouw in Egypte is vandaag overleden nadat zij in aanraking is gekomen met vogelgriep.

Dit meldt het Egyptische ministerie van Gezondheid aan persbureau Reuters. Er zijn in Egypte dit jaar zeven mensen besmet geraakt met vogelgriep, dit is het tweede dodelijke slachtoffer.

Het gaat om de zeer gevaarlijke H5N1-variant van de vogelgriep. Dat is een ander type dan H5N8, de minder gevaarlijke vogelgriepvariant die gisteren in Nederland en twee weken geleden Duitsland is opgedoken. De vogelgriepvariant die gisteravond in Engeland opdook is waarschijnlijk weer een andere.

Morgen meer informatie over verspreiding vogelgriep

Het is nog niet bekend of de vogelgriep die dit weekend werd ontdekt op een pluimveebedrijf in het Utrechtse Hekendorp zich heeft verspreid.

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verwacht de uitkomst van controles bij veertien pluimveebedrijven in een straal van tien kilometer morgenochtend bekend te kunnen maken. Vanochtend werd al duidelijk dat twee boerenbedrijven in de directe omgeving van het getroffen bedrijf in Hekendorp niet besmet zijn.

Europese Commissie: geen extra maatregelen nodig

De Europese Commissie heeft vandaag geen extra maatregelen aangekondigd om verdere uitbraak van de vogelgriep te voorkomen. De Commissie vindt de maatregelen die Nederland heeft getroffen vooralsnog voldoende.

Lees ook: Zes vragen over de uitbraak van vogelgriep in Nederland