Vlotte babbel en nood

In een van haar columns biechtte Carlijn Vis (1983) een tijdje geleden op dat zij regelmatig Funda.nl bezoekt – om bij mensen naar binnen te kunnen gluren. Soortgelijke nieuwsgierigheid drijft ook Anna, de heldin van Het marktplaatsmeisje, de tweede roman van Vis. Zij bevredigt haar kijklust op Marktplaats. Ze hoopt zo ook eindelijk een heuse zielsverwant te vinden. De marktplaatsontmoetingen leveren soms droogkomische taferelen op en soms nogal bruuske, eenmalige seks, op vreemde locaties. De roman heeft iets onevenwichtigs; hij balanceert steeds moeizaam tussen vlotte babbel en existentiële nood. Toch heeft dit eigenaardige, tragikomische marktplaatsmeisje iets vertederends. Je voelt aan je water dat ze nooit ergens bij zal horen. Tegen beter weten in hoop je dat ze hem toch ooit nog eens zal vinden, de perfecte marktplaatsjongen.

    • Janet Luis