Bacteriën liften mee?

None

De wetenschap achter de Kiss-o-meter op de bacterietentoonstelling Micropia in Artis rammelt. Koppels worden daarbij uitgenodigd om op een rood hart te gaan staan en elkaar innig te kussen. „Gefeliciteerd, u heeft zojuist 80 miljoen bacteriën uitgewisseld”, meldt de meter dan. Het getal van 80 miljoen rolde uit een onderzoek dat wetenschappers dit weekend in een artikel in Microbiome publiceerden, onder leiding van microbioloog Remco Kort van TNO.

Eenentwintig willekeurige stelletjes die op 26 juli 2012 Artis bezochten waren bereid om als vrijwilliger mee te doen. De onderzoekers namen spuug en tongschraapsel af, lieten het stel tien seconden tongzoenen en namen opnieuw monsters. Dit werd herhaald nadat een van de partners een yoghurtdrankje had gedronken.

De mondflora van wederhelften bleek sterker op elkaar te lijken dan die van deelnemers die geen stel vormden. Een tongzoen veranderde daar niets aan.

Door de melkzuurbacteriën uit het yoghurtdrankje te volgen, wisten de onderzoekers dat er toch bacteriën worden uitgewisseld tijdens het tongen. Diegene die het drankje had genomen had duidelijk meer melkzuurbacteriën in zijn of haar mond. Direct na de tongzoen waren er ook meer van die melkzuurbacteriën in de mond van de partner.

Met ingewikkeld rekenwerk aan de hoeveelheid teruggevonden bacterie-DNA concluderen de onderzoekers dat er bij de kus 80 miljoen bacteriën zijn overgedragen. Zo’n getal klinkt overtuigend, maar het zegt niets over de uitwisseling van normale mondbacteriën. Het gaat hier om bacteriën die in overmaat zijn toegevoegd aan de mondflora, en ja, dan is het logisch dat die massaal overdragen.