Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Timmermans noemt reacties op Oranje-selfie dom racistisch gebral

De foto die voetballer Leroy Fer twitterde, gemaakt door teamgenoot Memphis Depay.
De foto die voetballer Leroy Fer twitterde, gemaakt door teamgenoot Memphis Depay. Foto via Twitter: @LeroyFer10

Eurocommissaris Frans Timmermans hoopt dat uiteindelijk iedereen in zal zien dat voor dom racistisch gebral geen plaats is in Nederland. Dat meldt hij op Facebook in een reactie op het volgens hem schandalige commentaar van sommige mensen op een selfie van een aantal gekleurde voetballers van het Nederlands elftal die Leroy Fer op Twitter had gezet.

Het bericht van Frans Timmermans op Facebook:

Timmermans verwijst naar deze tweet van Leroy Fer:

Oranjespeler Leroy Fer zette vrijdag de selfie van Memphis Depay met andere internationals op Twitter en Instagram. De foto werd veel gedeeld op sociale media. Vooral op Facebook, waar nieuwssite Voetbalzone de selfie plaatste, kwamen er veel racistische reacties. De spelers werden vergeleken met Zwarte Pieten, slaven en apen. „Losgebroken van de ketenen en dan krijg je dit”, schreef iemand. Voetbalzone verwijderde de foto en de hoofdredacteur distantieerde zich in een verklaring van de reacties

PvdA’er Timmermans laat weten het ‘zeer eens’ te zijn met de boze reacties van Robin van Persie en Wesley Sneijder. Van Persie riep zondagavond het Openbaar Ministerie op onderzoek te doen naar de racistische reacties op de foto.

Van Persie zei het zo:

“Ik denk dat het tijd is om die mensen keihard aan te pakken. We leven in 2014 en dat dit soort mensen nog een vrijbrief krijgt om dit soort reacties te plaatsen, daar word ik heel verdrietig van en met mij ook de jongens.”

Racistisch gebral

Volgens de oud-minister van Buitenlandse Zaken is er nog een hoop werk te doen voordat racisme en onverdraagzaamheid uit de samenleving zijn verdreven. “Deze voetballers, waar de jeugd met bewondering naar opkijkt, zullen ertoe bijdragen dat uiteindelijk iedereen zal inzien dat voor dom racistisch gebral geen plaats is in Nederland.”

De spelers op de foto weten nog niet of ze aangifte zullen doen, maar PvdA-Kamerleden Ahmed Marcouch en Keklik Yücel willen dat het Openbaar Ministerie de uitlatingen onderzoekt. Ze hebben ministers Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) gevraagd of het OM ook zonder aangifte vervolging zou kunnen instellen. Ook willen ze dat de ministers een signaal afgeven dat racisme niet wordt getolereerd. EU-commissaris Frans Timmermans sprak vandaag op Facebook van “dom racistisch gebral”.