Deze week in de RAI: de Amerikaan die 1.513 mensen bedroog

Na een weekend seminars geven in Vietnam is hij even thuis in Los Angeles. „Hanoi was fantastisch. Ik heb voor negenhonderd mensen gesproken en ze vonden het geweldig”, zegt Jordan Belfort (52) aan de telefoon. Woensdag staat hij in een uitverkochte RAI in Amsterdam.

De Wolf of Wall Street is bezig aan zijn wereldtournee. Ooit zwendelaar, nu motivatiespreker die het belang van ethiek bij een verkoop benadrukt. Wereldberoemd werd Belfort toen eind vorig jaar zijn boek werd verfilmd met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol. Voor de één belichaamt Belfort de Amerikaanse Droom door als superverkoper in de jaren tachtig en negentig razendsnel schatrijk te worden. Voor anderen is hij een fraudeur en witwasser.

In de film leek Belforts leven vooral te bestaan uit feestjes met prostituees en heel veel drugs. De film toonde niet de 22 maanden die hij in de gevangenis heeft doorgebracht. Daar schreef hij zijn boek. „Toen ik afkickte van de drugs en mijn levensverhaal begon te schrijven werd ik wakker geschud.” Belfort vond zijn „ethische kompas” terug, beweert hij.

Na het uitzitten van zijn gevangenisstraf moest Belfort nog wel 110 miljoen dollar terugbetalen aan de 1.513 mensen die hij had opgelicht met het verkopen van waardeloze aandelen. Spreken op evenementen was daarom een uitkomst. „Mijn eerste seminar was bij Virgin van Richard Branson.” Er bleek veel vraag te zijn naar Belfort als goeroe. Dankzij de film is hij dit jaar op wereldtournee langs vijftien landen, waaronder Chili, Zuid-Afrika, Duitsland en Nederland.

In één avond leert Belfort je de verkoopstrategieën waarmee hij zo rijk werd. En die lessen zijn volgens hem voor iedereen cruciaal: „Of het nu gaat om je product, je overtuiging of je kinderen overhalen om hun bed op te maken: in het leven ben je aan het verkopen of aan het falen.”

Het draait volgens Belfort allemaal om overtuiging. Twee dingen zijn van belang bij een verkoop, zegt hij. „Een relatie opbouwen met de koper en informatie verzamelen over wat de koper écht wil en écht nodig heeft.” Hoe doe je dat? Daar zijn dan weer drie dingen voor nodig: „Scherp zijn, autoriteit uitstralen en enthousiast as hell zijn.” Alleen dan ben je volgens Belfort de moeite waard om naar te luisteren.

Voor dit geheim vraagt hij soms 100.000 dollar per lezing. Met deze toernee verdient hij naar eigen zeggen meer dan 1 miljoen euro. Maar geld is niet meer zaligmakend – beweert hij. „Ik krijg wel vijftig mails per dag van mensen wier leven ik heb veranderd. Dat is me veel meer waard.”