Surprise in Roemenië: Iohannis president

Klaus Iohannis heeft gisteravond verrassend de Roemeense presidentsverkiezingen gewonnen met bijna 55 procent van de stemmen. De centrum-rechtse politicus Iohannis (55) – burgemeester van provinciestad Sibiu, natuurkundeleraar en etnisch Duitser – voerde een onopvallende campagne en stond lange tijd op achterstand in de peilingen.

Zijn opponent, premier Victor Ponta (42), werd geplaagd door corruptieschandalen in de Sociaal-Democratische Partij (PSD). Er waren ook controverses rond de stembusgang in het buitenland. Door de te kleine capaciteit van de stembureaus en bureaucratische obstakels konden duizenden Roemenen in de diaspora niet stemmen.

Dat leidde na de eerste stemronden tot protesten. Gisteren waren in Parijs en Turijn ook confrontaties met de politie. De meeste Roemenen in het buitenland zijn tegenstander van de PSD. Vrees onder critici was dat een zege van Ponta de partij te machtig zou maken en de juridische strijd tegen corruptie in gevaar zou brengen.

Iohannis belooft justitie van politieke inmenging te vrijwaren en buitenlandse investeerders aan te trekken. Vraag is of de relatie van premier Ponta met Iohannis beter wordt dan die met de huidige president Traian Basescu. Zij vochten een bittere vete uit: in 2012 leidde dat nog tot een mislukt referendum om Basescu af te zetten.