Sjinkie Knegt haalt in World Cup op alle nummers het podium

Sjinkie Knegt is al vroeg in het seizoen in vorm. Bij de World Cups in Noord-Amerika haalde de Fries drie medailles.

Alleen het goud ontbreekt nog. En Sjinkie Knegt zal niet rusten voordat hij de hoogste plaats op het podium te pakken heeft. Maar de 25-jarig Fries is al in de eerste weken van het internationale shorttrack-seizoen in topvorm. Bij de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City en, afgelopen weekeinde in Montreal, haade Knegt medailles op de 1.000 meter (brons), de 500 meter (zilver) en op de 1.500 meter (brons). Geen rijder deed hem dat de afgelopen tien dagen na op de drie individuele afstanden in het shorttrack.

Vooral de finish waarmee Knegt zaterdagavond in Montreal het brons op de 1.500 meter veroverde was fenomenaal. Met een uiterste krachtsinspanning schoof hij zijn schaats in de laatste meter als derde over de finish, na de sterke Koreanen Park Se-Yeong Park en Sin Da-Woon. Gisteravond, op de 500 meter, kon hij zijn hoge niveau niet meer vasthouden. Knegt strandde al in de halve finale.

Bondscoach Jeroen Otter was vol lof over de prestaties van zijn pupil, die bij de Winterspelen in Sotsji voor een unieke Nederlandse shorttrackmedaille zorgde, brons op de 1.000 meter. Volgens Otter is er maar een „klein select groepje” dat in staat is medailles op alle afstanden te halen, zo zei hij tegenover de website schaatsen.nl. „Sjinkie is één van de smaakmakers van deze sport. Op zulke types moeten we zuinig zijn.”

De finale van de aflossing, het teamonderdeel in het shorttrack, eindigde gisteravond in een teleurstelling voor Nederland, de regerend wereldkampioen. Het viertal, dat naast Knegt bestaat uit Freek van der Wart, Daan Breeuwsma en Itzhak de Laat, kwam er niet aan te pas tegen Zuid-Korea, Groot-Brittannië en Hongarije. De Laat is de opvolger van Niels Kerstholt, die is gestopt. Het goud ging gisteravond in Montreal naar de Koreanen. De sterke teams van Canada en olympisch kampioen Rusland waren in de voorronde al uitgeschakeld.