Sint is gearriveerd en, o toeval, het racisme steekt de kop op

Nieuws: de Sinterklaasintocht in Utrecht verliep zondag ‘zonder incidenten’. Een gemeentewoordvoerder verklaarde dat de aankomst van de goedheiligman en zijn knechten in de Domstad ‘gezellig’ en ‘rustig’ verliep. Eerder die dag, in Amsterdam, was er sprake van één arrestatie. Iemand trok de aandacht door enigszins off topic het staatshoofd te verwensen en werd beloond met een aanhouding.

Is daarmee de angel uit de hoog oplopende controverse rond het mogelijk racistische karakter van de knecht van Sinterklaas? Zouden alle deelnemers aan het debat beseffen dat het met één bedorven Sinterklaasintocht nu wel genoeg is? Een dag eerder, in Gouda, bij de ‘officiële’ intocht ging het immers helemaal mis. Daar hielden de pro- en anti-Pieten op de Grote Markt een trek-, duw en schreeuwpartij. Resultaat: 90 aanhoudingen wegens verstoring van de openbare orde.

En het leverde tv-beelden op van beteuterde kleuters die door hun ouders haastig uitgelegd moesten krijgen dat er grote mensen aan het ‘stoeien’ waren. In min of meer bedekte termen vroeg Sinterklaas zélf of het ‘wild geraas’ voorlopig gestaakt kon worden. Bijvoorbeeld tot na 5 december. Hopelijk dringt dat ook door tot de ‘Zwarte Piet Niet’-roepers en hun tegenstanders die concessies als een oorlog tegen de ‘Nederlandse identiteit’ wensen te zien. Althans dat lezen we in de curieuze initiatief-Zwarte Pietwet die de PVV vorige week indiende.

Het zou behalve van wellevendheid ook van respect getuigen als de discussie inderdaad even op een laag pitje kon. Al was het maar omdat dit weekend duidelijk werd dat racisme in Nederland harde realiteit is. En dat burgers met een bruine huidskleur in de Sinterklaasperiode dat ongefilterd voor hun kiezen krijgen. Een speler van het nationaal elftal zette vrijdag een groepsfoto van negen gekleurde voetballers op Twitter en werd beloond met een golf aan meer of minder racistisch commentaar over apen, bananen etc. Daarbij regende het ook Sint- en Piet-associaties. Zaak gesloten dus. Het is 1-0 voor de bezwaarmakers tegen Zwarte Piet. Mogelijk een beslissend doelpunt. Mocht iemand nog twijfelen aan de negatieve associaties die ‘Zwarte Piet’ oproept, dan is dit incident doorslaggevend bewijs voor het tegendeel.

De Kamerleden Marcouch en Yücel (PvdA) vroegen de minister van Justitie prompt om vervolging. Ook aanvoerder Van Persie vond het „nu echt tijd om die mensen aan te pakken”. Hij legde uit, ten overvloede, maar kennelijk niet voor iedereen, dat in het Nederlands elftal de afkomst van de speler niet uitmaakt. Dat het 2014 is en dat huidskleur voor niemand een verschil moet maken. Waarvan akte.