Ultimatum voor Rabobank

Het hoofdkantoor van Rabobank in Utrecht. Foto Bloomberg

De Stichting Renteswapschadeclaim heeft de Rabobank een ultimatum gesteld voor het met terugwerkende kracht ontbinden van renteswaps aan mkb-ondernemers. Als de Rabobank voor 15 december geen gehoor geeft aan de oproep zal de stichting de Rabobank dagvaarden wegens dwaling en bedrog. Dat bevestigt voorzitter en advocaat Pieter Lijesen van de stichting. In totaal gaat het om circa 450 mensen die zich bij de stichting hebben aangesloten. Zij hebben voor ongeveer 1 miljard euro aan leningen afgesloten met een bijbehorende renteswap, een soort verzekering tegen renteschommelingen. De rentetarieven van deze swaps zijn gebaseerd op de rentetarieven Libor en Euribor. Handelaren van onder meer de Rabobank hebben jarenlang deze tarieven gemanipuleerd. De Rabobank trof in oktober vorig jaar een schikking van 774 miljoen euro om strafvervolging te voorkomen. Lijesen schat de schade van de 450 ondernemers op circa 200 miljoen euro. (NRC)