‘Opnieuw eis tot vervolging Zorreguieta’

Advocate Liesbeth Zegveld deed in 2013 al aangifte tegen Zorreguieta. Foto: ANP / Freek van Asperen

Twee nabestaanden en een slachtoffer stappen naar het gerechtshof om alsnog vervolging af te dwingen van de Argentijnse oud-onderminister Jorge Zorreguieta, de vader van koningin Máxima. Dat zegt journalist Arnold Karskens tegen nu.nl.

Het slachtoffer is een ambtenaar die zou zijn gemarteld in de tijd van de omstreden landbouwpolitiek van Zorreguieta. Advocaten Liesbeth Zegveld en Göran Sluiter staan het slachtoffer en de nabestaanden bij in de zogeheten artikel-12-procedure, die nog dit jaar van start zou gaan.

Karskens: ‘Landbouwpolitiek Zorreguieta kostte vijfhonderd tot duizend mensen het leven’

Karskens spreekt met nu.nl vanwege zijn boek De Zaak-Zorreguieta, dat morgen verschijnt. In het boek concludeert Karskens volgens nu.nl dat de landbouwpolitiek van Zorreguieta vijfhonderd tot duizend levens heeft gekost. Karskens spreekt van ‘onomstotelijk bewijs’.

Zegveld deed in januari 2013 aangifte van misdrijven tegen de menselijkheid en verdwijningen in Argentinië tussen 1976 en 1983. Karskens had verklaringen van slachtoffers en nabestaanden verzameld. Ook toen beschuldigde hij  Zorreguieta van betrokkenheid bij de verdwijning van duizenden mensen. Het OM besloot toen geen strafrechtelijk onderzoek te doen.

Eerder vandaag berichtten Argentijnse media dat Zorreguieta ernstig ziek is. De 86-jarige oud-politicus zou worden behandeld aan leukemie.

    • Eva de Valk