Ook vogelgriep in Engeland; mogelijk vandaag maatregelen EU

De pluimveeboerderij in Hekendorp (gemeente Oudewater) waar vogelgriep is vastgesteld. Foto ANP/Bas Czerwinski

Op een eendenboerderij in het Engelse Yorkshire is gisteravond vogelgriep vastgesteld. Het geval volgt op de uitbraak van vogelgriep in het Nederlandse Hekendorp. Waarschijnlijk zal de Europese Commissie vandaag een reeks maatregelen afkondigen om de uitbraak in te dammen.

Het gebied rondom de boerderij in Yorkshire is afgesloten. Volgens experts gaat het om een andere, minder gevaarlijke variant dan in Nederland. Een woordvoerder van het Britse ministerie van Volksgezondheid zegt tegenover de BBC dat het nog niet bekend is om welke variant het gaat, maar wel dat het risico voor de Volksgezondheid ‘zeer laag’ is. De zeer dodelijke H5N1-variant wordt uitgesloten.

Update 10.39: alle kinderboerderijen in Nederland zijn tot woensdag 11.30 uur gesloten. Dat meldt de Vereniging Samenwerkende Kinderboerderijen Nederland (vSKBN) Het gaat om een voorzorgsmaatregel die samenvalt met de standstill die gisteren door het ministerie van Economische Zaken is afgekondigd. Er is overigens geen vogelgriep vastgesteld op een kinderboerderij.

Update 10.05: De burgemeester van Oudewater, Pieter Verhoeve, heeft een noodverordening ingesteld voor de Hekendorpse Buurt. Het gebied is vanaf nu verboden terrein. Alleen ruimers en personen die in het gebied wonen, mogen de zone betreden. De verordening is tot nader order van kracht.

Vervoersverbod voor drie dagen

In het Utrechtse Hekendorp werd afgelopen weekendde H5N8-variant geconstateerd, een zeer besmettelijke vorm van vogelgriep die in sommige gevallen ook op mensen kan worden overgedragen. Daardoor heeft het ministerie van Economische Zaken een vervoersverbod afgekondigd van drie dagen voor pluimvee en gevogelte, alsmede een reeks andere maatregelen.

De Europese Commissie zal naar alle waarschijnlijkheid vandaag een reeks maatregelen bekendmaken om te voorkomen dat het virus naar andere gebieden overslaat. Daarbij moet gedacht worden aan afspraken over de export van pluimvee, gevogelte, eieren en vlees naar andere landen binnen en buiten de EU.

    • Philippus Zandstra