Dit is een artikel uit het NRC-archief

Verkeer en infrastructuur

Oceaanschoonmaker Boyan Slat krijgt VN-milieuprijs

Boyan Slat tijdens TEDx Delft in 2012 Screenshot YouTube-video van TEDx Delft 2012
Boyan Slat tijdens TEDx Delft in 2012 Screenshot YouTube-video van TEDx Delft 2012

Uitvinder Boyan Slat heeft vandaag de Champions of the Earth-prijs van de Verenigde Naties gewonnen. De 20-jarige Nederlander is met zijn project The Ocean Cleanup de jongste winnaar ooit van de prijs voor inspirerende milieu-initiatieven.

Slat wil de zogenoemde plastic soep in oceanen aanpakken. In 2012 stond Slat op TEDxDelft, waar hij vertelde over zijn idee voor een inventief systeem dat in vijf jaar tijd tonnen plastic uit de oceanen moest vissen. Zijn presentatie werd meer dan een miljoen keer bekeken en media van over de hele wereld doken op zijn verhaal.

Lange drijvende armen

Zijn systeem is ongeveer vergelijkbaar met een installatie van lange drijvende armen die in de vorm van een V op strategische plekken in de oceaan worden geplaatst. De plastic soep hoopt zo op in de armen en kan uit het water worden gehaald. Volgens de VN bedraagt de schade aan bijvoorbeeld zeedieren en koraalriffen door het plastic afval zo’n 13 miljard dollar per jaar.

Slat wist via crowdfunding zo’n 2,1 miljoen dollar op te halen voor The Ocean Cleanup. Dat geld wordt de komende paar jaar besteed aan het testen van steeds grotere prototypes. Over maximaal vier jaar hoopt hij ergens een oceaanarm op ware grootte te kunnen lanceren.

Lees ook uit nrc.next: Hij denkt al het plastic wel even op te ruimen (€)