Michelin: drie nieuwe tweesterrenrestaurants in Nederland

Restaurant Librije’s Zusje in het Waldorf Astoria in Amsterdam is een half jaar open en nu al bekroond met twee Michelinsterren.

En restaurant ‘t Nonnetje in Harderwijk en De Lindehof in Nuenen kregen een tweede ster erbij.

Naambordje van Jonnie en Therese Boer's restaurant Librije's Zusje in het Waldorf Astoria hotel aan de Herengracht in Amsterdam.
Naambordje van Jonnie en Therese Boer's restaurant Librije's Zusje in het Waldorf Astoria hotel aan de Herengracht in Amsterdam. Foto ANP / Lex van Lieshout

Restaurant Librije’s Zusje in het Waldorf Astoria in Amsterdam is een half jaar open en nu al bekroond met twee Michelinsterren.

En restaurant ’t Nonnetje in Harderwijk en De Lindehof in Nuenen kregen een tweede ster erbij. Joël Broekaert, culinair recensent van NRC:

Twitter avatar joelbroekaert Joël Broekaert We hebben 19 2-sterren restaurants in NL #Michelin2015

Nederland had afgelopen jaar twee restaurants met drie sterren - De Leest en De Librije -, en daar komt dit jaar geen derde naam bij. De Leest en De Librije behouden allebei hun driesterrenstatus.

Twitter avatar joelbroekaert Joël Broekaert Geen 3e 3e ster… Jammer, #Michelin2015

In totaal zijn er honderd zaken met één of meer Michelinsterren.

Bijzondere situatie in het Okura

Het Okurahotel in Amsterdam heeft sinds vandaag drie restaurants met een ster onder haar dak: Ciel Bleu (twee sterren), Sazanka (één ster) en Yamazoto (één ster).

Michelin maakt toch autobanden?

Het Franse bedrijf Michelin is oorspronkelijk een autobandenfabrikant. In 1900 bracht het een reisgids uit voor Frankrijk, met adressen van benzinepompen en plekken waar reizigers en chauffeurs konden eten en slapen. Het idee erachter was: als je automobilisten met behulp van Michelin-kaarten naar leuke bestemmingen loodst, dan rijden ze meer en slijten hun banden sneller.

Eén, twee en drie sterrententen

In de Michelingids worden sterren uitgedeeld op drie niveaus: restaurants met een uitzonderlijke keuken krijgen drie sterren, een uitstekende keuken die “een omweg waard is” wordt beloond met twee sterren en één ster betekent “een erg goed restaurant”.

De Michelinsterren worden al sinds 1957 uitgereikt, maar pas in 2002 kreeg een Nederlands restaurant drie sterren: Parkheuvel in Rotterdam, van chef-kok Cees Helder. Jonnie Boer, chef-kok van De Librije in Zwolle, kreeg in 2004 drie sterren en in 2006 mocht Sergio Herman feest vieren voor zijn sterrenwerk in restaurant Oud Sluis in Zeeland (inmiddels gesloten).

NRC Q analyseerde alle restaurants die sinds 1957 een Michelinster hebben gekregen. Bekijk de belangrijkste ontwikkelingen van 57 jaar van de befaamde rode restaurantgids in drie graphics.

Lees ook het interview met Jacob Jan Boerma, chef-kok van restaurant De Leest in Vaassen, in nrc.next (€) vandaag. Toen hij vorig jaar zijn derde ster kreeg, ontving hij diezelfde dag twaalfduizend e-mails.

    • Carlijn Vis