Meer dan tienduizend Hongaren protesteren tegen corruptie

Duizenden demonstranten bleven voor het Hongaarse parlement in Boedapest staan, lang nadat het protest officieel was afgelopen. Foto: AP / Lajos Soos
Duizenden demonstranten bleven voor het Hongaarse parlement in Boedapest staan, lang nadat het protest officieel was afgelopen. Foto: AP / Lajos Soos

Meer dan tienduizend Hongaren zijn in Boedapest de straat op gegaan om te protesteren tegen corruptie binnen de regering. Ze eisen het aftreden van het hoofd van de Belastingdienst. Ook zou de regering van premier Viktor Orbán meer rekenschap moeten afleggen.

Ildiko Vida, het hoofd van de Belastingdienst, werd onlangs toegang tot de Verenigde Staten geweigerd vanwege verdenkingen van corruptie. Ondanks deze verdenking weigerde Orbán Vida te laten aftreden, wat de aanleiding was voor het protest.

Nadat het protest officieel was beëindigd bleven duizenden mensen voor het parlement staan, ondanks herhaalde verzoeken van de politie om te vertrekken. De sfeer is gespannen, aldus onze correspondent ter plaatse Roeland Termote:

Twitter avatar RoelandTermote Roeland Termote Gespannen situatie voor parlement Boedapest. Duizenden betogers, oproerpolitie wordt versterkt.

AFP-journaliste Eszter Zalan meldt dat de menigte verder oprukt richting het parlement:

Twitter avatar eszterz Eszter Zalan Several hundred protestors and police push against each other at #Hungary parliament, “We r not afraid” chants crowd http://t.co/SzO2OgUzxj
Twitter avatar eszterz Eszter Zalan “We are the people!”, “U r protecting thieves!” shouts crowd at riot police as protestors push closer to parliament http://t.co/wRlgSw5xhk

De demonstratie in Boedapest tegen de regering is de vierde in de afgelopen maand. De grootste betoging was eind oktober, toen tienduizenden mensen samenkwamen voor een protest tegen een belasting op internetgebruik. Drie dagen later trok de regering het plan voor de belasting in.