Stunts Faeröer, San Marino en Malta; Advocaat stapt op bij Servië

Nederland derde
Nederland derde

Het enige dat eraan ontbrak was succes voor Luxemburg en Andorra. Anders was het weekeinde van de voetbaldwergen compleet geweest. De Faeröer Eilanden die winnen van Griekenland (0-1), Montenegro dat gelijkspeelt tegen Zweden (1-1), winst van Liechtenstein tegen Moldavië (0-1), Malta dat een punt haalt in Bulgarije (1-1) en San Marino dat door het gelijkspel in Estland (0-0) zijn eerste punt ooit behaalde in een kwalificatiereeks voor het EK.

San Marino verloor alles sinds het in 1990 voor het eerst een EK-kwalificatiewedstrijd speelde. Het laatste officiële punt dateerde van 2001, een gelijkspel tegen Letland in de WK-kwalificatie. Het volgende succes zal geen dertien jaar op zich laten wachten, zei de bondscoach van San Marino nu.

Zijn collega van Liechtenstein was al net zo opgewekt. De zege op Moldavië was de eerste op vreemde bodem, en de tiende in de historie van Liechtenstein. „Dit is briljant en voelt als een vakantie”, zei René Pauritsch, die een stap dichter bij zijn doel is: geen laatste worden in groep E.

In Griekenland nam de bond direct maatregelen na het sensationele verlies tegen de Faeröer Eilanden. Hoewel bondscoach Claudio Ranieri pas na het WK in dienst trad, is hij nu al ontslagen. Griekenland staat met één punt uit vier duels onderaan in groep F.

Dick Advocaat stapte op als bondscoach van Servië. Na de thuisnederlaag tegen Denemarken van vrijdag (1-3) zag de Nederlandse trainer geen perspectief meer met oog op kwalificatie voor het EK. Advocaat heeft drie maanden voor de Servische bond gewerkt.

Engeland bleef in groep C ongeslagen. Door winst op Slovenië (3-1) is de ploeg van Roy Hodgson bijna verzekerd van EK- deelname.