Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

KNVB wil actie OM na racistische reacties Oranje-selfie

De foto die voetballer Leroy Fer twitterde, gemaakt door teamgenoot Memphis Depay.
De foto die voetballer Leroy Fer twitterde, gemaakt door teamgenoot Memphis Depay. Foto via Twitter: @LeroyFer10

De KNVB vindt dat het Openbaar Ministerie actie moet ondernemen naar aanleiding van de racistische reacties op de Oranje-selfie van Leroy Fer. Minister Ivo Opstelten liet vandaag weten dat hij verwacht dat het OM de racistische opmerkingen onderzoekt, meldt nu.nl.

Het OM bekijkt of de racistisch uitlatingen mogelijk strafbaar zijn. Het gaat om een oriënterend onderzoek. Het OM verzamelt daarin feiten en onderzoekt wie wat heeft geplaatst en besluit daarna of er grond is om op vervolging over te gaan

De voetbalbond besloot na overleg met de spelersgroep geen aangifte te doen. Wel wil de KNVB volledige medewerking verlenen aan een mogelijk onderzoek.

“Alle beschikbare bewijslast staat of stond online”

Fer plaatste vrijdag een foto op Twitter met daarop negen gekleurde spelers van het Nederlands elftal. Het leidde tot een stroom aan reacties, waaronder enkele racistische.

De KNVB vindt verwijzingen naar bijvoorbeeld Zwarte Piet onsmakelijk.

“Voetbal is voor iedereen en juist het Nederlands elftal verbindt heel veel Nederlanders met elkaar.”

Opstelten noemde de racistische reacties volgens nu.nl “walgelijk”. De PvdA wil ook dat het OM de uitingen onderzoekt. Eurocommissaris Frans Timmermans (PvdA) liet op Facebook weten dat hij hoopt dat uiteindelijk iedereen zal inzien dat voor dom racistisch gebral geen plaats is in Nederland.