Wissel je echt 80 miljoen bacteriën uit door een tongzoen?

De wetenschappelijke basis achter de Kiss-o-meter op de bacterietentoonstelling Micropia in Artis rammelt. Dit weekend publiceerden onderzoekers onder leiding van microbioloog Remco Kort een artikel in het blad Microbiome, waarin zij concluderen dat er tijdens een tongzoen 80 miljoen bacteriën van de mond van de ene partner naar de andere overgaan. Die uitkomst dient ook als ‘gimmick’ bij de Kiss-o-meter op de tentoonstelling in Artis, waar koppels worden uitgenodigd om op een rood hart te gaan staan en elkaar innig te kussen. „Gefeliciteerd, u heeft zojuist 80 miljoen bacteriën uitgewisseld.”

Hoe is dat onderzocht? Eenentwintig willekeurige stelletjes die op 26 juli 2012 Artis bezochten waren bereid om als vrijwilliger mee te doen. De onderzoekers namen monsters spuug en tongschraapsel, dan mocht het stel tien seconden tongzoenen, waarna opnieuw monsters werden genomen. Dit werd herhaald nadat een van de partners een yoghurtdrankje had gedronken.

De mondflora van wederhelften bleek sterker op elkaar te lijken dan die van deelnemers die geen stel vormden. Een tongzoen veranderde daar niets aan. Maar door de melkzuurbacteriën uit het drankje te volgen, wisten de onderzoekers dat er toch bacteriën worden uitgewisseld tijdens het tongen. De partner die het drankje had genomen had veel meer melkzuurbacteriën in zijn of haar mond. Direct na de kus waren er ook meer van die melkzuurbacteriën in de mond van de partner.

Maar hoeveel bacteriën wissel je nu uit tijdens een gewone tongzoen? Met ingewikkeld rekenwerk aan de hoeveelheid teruggevonden bacterie-DNA concluderen de onderzoekers dat er bij de yoghurtkus 80 miljoen bacteriën zijn overgedragen. Zo’n getal zegt niets over de normale uitwisseling van mondbewoners. Misschien zou ‘tongzoen na een yoghurtdrankje smaakt naar zuivel’ een betere conclusie zijn.

    • Sander Voormolen