‘Vader van koningin Máxima Jorge Zorreguieta ernstig ziek’

Archieffoto van Jorge Zorreguieta uit 2004. Foto: ANP / David Van Dam

Jorge Zorreguieta, de vader van koningin Máxima, zou lijden aan leukemie. Máxima is zaterdag met spoed naar Argentinië gevlogen om haar vader te bezoeken.

Dat meldt persbureau Novum op basis van berichten in Argentijnse media.

Volgens de site Diario Veloz is de 86-jarige Zorreguieta in het ziekenhuis Fundaleu in Buenos Aires in behandeling tegen leukemie. Deze kliniek is gespecialiseerd in het behandelen van kanker. De site noemt zijn situatie ernstig.

Rijksvoorlichtingsdienst geeft geen details

Máxima zou zondagochtend bij het ziekenhuis zijn aangekomen. Na haar vertrek rond 16.30 uur reisde ze met een commerciële vlucht van Air France terug naar Nederland. De Rijksvoorlichtingsdienst bevestigt dat Máxima in het weekend voor een familiebezoek in Argentinië is geweest, maar wil verder geen details geven.

Zorreguieta was onderminister van Landbouw tijdens het bewind van president Jorge Videla. Tijdens dat regime werden duizenden politieke tegenstanders vermoord en gemarteld. Zorreguieta heeft altijd gezegd dat hij niets wist van de verdwijningen. Vanwege zijn omstreden verleden mocht niet aanwezig zijn bij het huwelijk van Máxima met Willem-Alexander in 2002. Hij ontbrak vorig jaar ook bij de inhuldiging van Willem-Alexander tot koning.

    • Eva de Valk