Jij hebt zelfs tijdens de lunch zin in een debat

Many blank speech bubbles forming a cloud

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Gespreksleider en trainer
Bedrijf: Nederlands Debat Instituut
Wat opvalt aan de vacature: “Je voelt je als een vis in het water op het podium”

Wat doe je dan eigenlijk?

Jij bent gespreksleider bij symposia, debatten, brainstormsessies en bedrijfspresentaties. Je denkt vooraf altijd mee met de opdrachtgevers over de vorm en het programma. En je leidt de bijeenkomst dus. “Soms sta je voor een zaal met tien man, soms met honderd en soms met vijfhonderd”, zegt Roderik van Grieken, directeur van het Nederlands Debat Instituut. Ook je taak is verschillend:

“Soms leid je een debat, soms ben je interviewer en soms praat je als dagvoorzitter een dag aan elkaar.”

Daarnaast schrijf je blogs en ontwikkel je trainingen. “Dit jaar hebben we bijvoorbeeld een training voor vrouwelijke sprekers gemaakt”, zegt Van Grieken. “Dat deden we omdat vrouwelijke sprekers vaak kritischer bekeken worden dan mannelijke.” Jij leest je in, zoekt videomateriaal en maakt op basis daarvan de cursus.

Wat verdient dat?

Dat bepaalt Van Grieken pas als hij een kandidaat heeft, maar je starterssalaris is in ieder geval niet hoog. “Maar als je het goed oppakt en klanten je nogmaals vragen, kan het binnen een jaar met tien procent stijgen.”

Je krijgt ook een lease-auto, want je bent vaak onderweg. “Je rijdt van Groningen naar Maastricht, en als je pech hebt moet je de volgende ochtend in Den Helder zijn”, zegt Van Grieken. Je doet eigenlijk seizoensarbeid, dus je moet om kunnen gaan met periodieke werkdruk. “In het najaar hebben we veel werk doordat veel bedrijven en ministeries dan plannen bespreken voor het nieuwe jaar, terwijl er in de zomermaanden nauwelijks iets gebeurt.”

Waarom zoeken ze iemand?

Je voorganger wilde iets anders gaan doen. “En we groeien nog steeds. Elke keer als iemand van ons op een podium staat, is dat als het goed is reclame voor ons.”

Wat voor collega moet je zijn?

Heel belangrijk: je bent omgevingsbewust. “Je moet weten wat er speelt in de wereld”, legt Van Grieken uit. “Je leidt bijeenkomsten voor bankdirecteuren, vmbo-leerlingen en ICT-experts.” Om de bijeenkomst te kunnen leiden moet je interesse hebben in wat er onder die groepen speelt. “En je moet een soort kameleon zijn, iemand die bijvoorbeeld zijn taalgebruik en kleding aanpast op de groep.” Ook handig als je een debat leidt:

“Je bent aanwezig en je voelt je thuis op een podium.”

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Jij kunt één van de vijf Nederlandse gespreksleiders in vaste dienst worden. “Er zijn wel zzp’ers en bekende Nederlanders die het ernaast doen, maar wij hebben als enige gespreksleiders in vaste dienst”, zegt Van Grieken. Je mag dankzij de bekendheid van het instituut snel grote bijeenkomsten leiden en je wordt ondersteund bij je werkzaamheden. Nadelen ten opzichte van de zzp’er: je hebt minder vrijheid en je wordt minder snel rijk, mocht je veel succes hebben. Gelukkig is er elke dag een lunch, waar het instituut zijn naam eer aan doet.

“Er worden de meest felle en soms hilarische discussies gevoerd.”

    • Pim Brasser