Japanse economie in recessie, bbp opnieuw gekrompen

Men are reflected in a glass railing as they walk at the Shiodome business district in Tokyo November 12, 2014. Japanese companies overwhelmingly want Prime Minister Shinzo Abe to delay or scrap a planned tax increase, a Reuters poll shows, highlighting concerns that it could derail a fragile economic recovery. Picture taken November 12, 2014. REUTERS/Thomas Peter (JAPAN - Tags: BUSINESS POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY)

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Tot zover de krachten van Abenomics. Volgens The Wall Street Journal belandde Japan in het derde kwartaal in een recessie. Het bruto binnenlands product zou de afgelopen drie maanden met 1,6 procent gekrompen zijn terwijl analisten een groei van 2,3 procent hadden voorspeld.

De oorzaak van de recessie: een verhoging van de omzetbelasting in april van 5 naar 8 procent. In het vorige kwartaal van april tot juni kromp het bbp ook al met 7,3 procent. De zakenkrant meldt dat de Japanse premier Shinzo Abe er dan ook goed aan doet een tweede belastingverhoging uit te stellen. En het leek nog zo goed te gaan met de Japanse economie: Japanse banken namen steeds meer risico bij het verstrekken van leningen en bedrijven gaven steeds meer uit aan het vermaak van klanten.

Gelukkig ziet The Wall Street Journal nog wel een lichtpuntje; Japanse bedrijven verkochten massaal hun inventaris. Dat moet de productie weer opschroeven en dat kan het komend kwartaal hopelijk zorgen voor een piek in het bbp.

Slapen met Hello Kitty of Godzilla

De Japanse toeristen die dit jaar hun vakantie in eigen land vieren, doen dat gelukkig in stijl. In verschillende hotels in Tokio kunnen gasten in bijzondere thema-kamers overnachten, meldt Asia Nikkei Review.

Het Keio Plaza Hotel biedt gasten op de locatie in de wijk Shinjuku maar liefst acht kamers in de stijl van Hello Kitty. Op de locatie in Tama, dichtbij het pretpark van Hello Kitty-eigenaar Sanrio, biedt de keten nog vier kamers versierd met het tekenfiguur aan. Volgens Asia Nikkei Review is er sprake van een trend. Ook in het Gracery hotel wordt op dit moment gewerkt aan een kamer geheel in de stijl van de Godzilla-films.

Gelukkig is er meer keus in versiering dan alleen maar stripfiguren en monsters. Elders in de stad, vormen kunstenaars alle 31 kamers van het Park Hotel Tokyo om tot bamboebossen en sumo-worstelarena’s.

Sjoemelen met edelmetalen

Ondanks zijn harde maandenlange strijd tegen corruptie, is het Chinese president Xi Jinping nog niet gelukt om dit fenomeen uit te bannen. Dat blijkt volgens de South China Morning Post uit onderzoek naar verdachte handelscijfers.

De Chinese zakenkrant laat zien dat grootschalige fraude met facturen een comeback heeft gemaakt in Hong Kong. Terwijl de export van edelmetalen en juwelen volgens de boeken verviervoudigd zou zijn in de afgelopen twee maanden ten opzichte van vorig jaar, daalden de cijfers van de vraag naar deze luxe goederen in dezelfde periode sterk. Ook de Financial Times constateerde eind vorige maand deze wonderlijke wanverhouding ook al. President Xi heeft dus nog wat werk voor de boeg.

    • Hans Klis