In Mali ontvoerde Nederlander vraagt overheid om hulp in video

De in 2011 in Mali ontvoerde Sjaak Rijke geeft in een op internet verschenen video opnieuw een teken van leven. Hij roept de Nederlandse overheid op om te bemiddelen met zijn gijzelnemers van Al-Qaida.

Dat meldt RTL Nieuws. De “emotioneel uitgeputte” Woerdenaar laat op de beelden in het Engels weten te kampen met gezondheidsproblemen en te leven in “extreme omstandigheden en een lastige veiligheidssituatie”. Rijke zegt vervolgens de Nederlandse regering “vanaf vandaag” verantwoordelijk te houden “voor wat mij overkomt”. De video zou dateren van 26 september, schrijft RTV Utrecht.

Weinig beelden Rijke

Rijke werd op 25 november 2011 in de Malinese stad Timbuktu ontvoerd toen gewapende mannen van Al-Qaeda-in-de-islamitische-Maghreb (AQIM) een restaurant binnenvielen. Daarbij werd een Duitse toerist doodgeschoten omdat die niet meewerkte.

In tegenstelling tot andere westerse gijzelaars bleef de gevangenneming van Rijke tot nu toe redelijk stil, schreef nrc.next eind september. Op 16 september dit jaar zouden ook al beelden van Rijke zijn vrijgegeven, maar daar sprak hij niet de Nederlandse overheid in aan. Daarvoor dook er vorig jaar augustus voor het laatst een video op van de ontvoerde NS-treinmachinist. Aan die stilte lijkt nu een einde aan te zijn gekomen met de video. De Nederlander roept er zijn familie op de druk op de Nederlandse overheid te verhogen. Rijke:

“Help me, alsjeblieft”

‘Nederland onderhandelt niet’

In september gaf een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken nog het officiële standpunt aan van de regering in nrc.next: “Nederland onderhandelt niet en betaalt geen losgeld”. Wat overigens niet betekent dat er achter de schermen niet gezocht wordt naar een manier om Rijke vrij te krijgen. Nrc.next haalde toen het voorbeeld van de in de Kaukasus ontvoerde Arjan Erkel aan:

‘Dat is al jaren het officiële standpunt. Ook toen Arjan Erkel in 2004 werd vrijgekocht bij zijn radicaal-islamitische gijzelnemers op de Kaukasus. Voor de medewerker van Artsen zonder Grenzen werd 1 miljoen euro betaald. Hoezeer een individuele gijzelingszaak een schijnbaar principiële regering onder druk kan zetten is destijds wel gebleken. De Nederlandse regering hield naar eigen zeggen vast aan de officiële lijn en betaalde zelf dus niet, maar was wel bereid om het gewenste bedrag voor te schieten voor Artsen zonder Grenzen. Na Erkels vrijlating ontkenden alle partijen dat er überhaupt was betaald, maar dat bleek al snel niet te kloppen. De regering eiste uiteindelijk geld van Artsen zonder Grenzen, terwijl de hulporganisatie verklaarde nooit beloofd te hebben om te betalen.’

Video Rijke volgt op onthoofding Kassig

Het videobericht van Rijke volgt kort op het nieuws van de onthoofding van Peter Kassig door Islamitische Staat gisteren. De Amerikaanse hulpmedewerker werd gisteren de vijfde westerling die door de terreurgroep werd vermoord. De Amerikaanse journalist James Foley was op 19 augustus het eerste slachtoffer. Kort daarna volgden de Amerikaanse journalist Steven Sotloff en Britse hulpverlener David Haines. Begin vorige maand werd de 47-jarige oud-taxichauffeur Alan Henning om het leven gebracht.

    • Hans Klis