Hiddink bepaalt hoe nu verder met Hiddink

Oranje won gisteravond met 6-0 van Letland. Guus Hiddink antwoordde cryptisch op de vraag of hij nu aanblijft als bondscoach.

Bondscoach Guus Hiddink en assistent Danny Blind tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tussen Nederland en Letland. Foto ANP

Arjen Robben bracht afgelopen week zijn ergernis over de verdedigende fouten tegen Mexico (3-2 nederlaag) onder woorden die je niet vaak hoort uit de mond van een voetbalprof. Hij noemde man en paard, Jetro Willems en Daley Blind in dit geval, en dat was bijzonder in een wereld waar voorzichtig opereren in media-uitingen gangbaar is. Uiteraard ontzag hij Hiddink in zijn door adrenaline gepeperde analyse, zo voorzichtig was hij wel. Of wist hij toen al iets over Hiddinks toekomst als bondscoach, eindig of juist niet?

Robbens appèl aan de jonge spelers was gericht op de lange termijn, want Letland achtte hij te marginaal om ook maar een probleem te vormen. Gelijk kreeg hij. Met de 6-0 van gisteravond deed Oranje wat het moest doen. Maar van enige grandeur kan tegen een dergelijke tegenstander geen sprake zijn.

Ruimte voor twijfel

Pas na de wedstrijd werd Robben gisteren on-karakteristiek dubbelzinnig. Gevraagd of hij denkt dat Hiddink in maart ook nog op de bank zit als Oranje weer voor het eerst speelt, liet Robben ruimte voor twijfel. „Moeilijk in te schatten”, zei hij bij de NOS. „Ik kan niet in zijn hoofd kijken. Voor mij kan het beide kanten op. Ik wil het graag afmaken met z’n allen. We zullen zien wat de toekomst uitwijst.”

En zo werd het vraagteken boven Hiddink levensgroot. De bondscoach kan door na de zege op Letland, die hij als voorwaarde had gesteld voor zijn aanblijven. Kán door. Maar moet hij het ook doen? Wil hij het? De voordeur staat nu voor hem open om met enigszins opgeheven hoofd te vertrekken, of doorschuiven naar een rol op de achtergrond. Veel wijst daarop. „Ik ben nog in dienst van de KNVB”, zei Hiddink bij de NOS. „Jullie zijn allemaal lekker aan het speculeren, ik wil er niets over zeggen.”

Met verbale manoeuvres creëerde hij voldoende ruimte om zich te beraden over zijn toekomst. Waarschijnlijker is dat hij het allang besloten heeft. „Ik ga rustig de komende weken in. Ik wil nu ook niet verder speculeren.” Cryptisch als zo vaak.

Hiddink bepaalt nu hoe verder met Hiddink. In die zin heeft hij eindelijk de regie in handen in deze tweede termijn als bondscoach waar hem vaak veel door de vingers glipte. Er is best iets om je als trainer van het Nederlands elftal in het voorjaar op te verheugen: de terugkeer van Kevin Strootman als sleutelspeler op het middenveld. Bovendien, na de 6-0 tegen Letland, even geen bijtende commentaren over Oranje.

Bittere smaak blijft

Maar ook nu een winter van onvrede uitblijft, blijft de bittere smaak van de wanprestaties in de afgelopen maanden. Die zijn niet vergeten, al helemaal niet door Robben. Hij speelde – met het lot van Hiddink in handen – meesterlijk, gretig en vol overgave. Dit alles werd uitgedrukt in twee goals, een assist en voortdurende dreiging. Je kon er een steunbetuiging in lezen aan de geplaagde bondscoach, maar voor de hand liggender is dat zijn dadendrang voortkomt uit eigenbelang: het EK staat op het spel.

Maar grote voetballers eisen ook veel van hun trainers. Robben en Robin van Persie worden in hun dagelijks leven geconfronteerd met de bezieling van topcoaches Pep Guardiola (Bayern München) en Louis van Gaal (Manchester United). Robben vindt met zijn gedrevenheid in Guardiola zijn gelijke, waar Van Persie en Van Gaal vooral eerzucht gemeen hebben. En dan kom je, om de zoveel weken, bij Oranje: met jonge spelers die structuur en visie verlangen van een bondscoach die van intuïtief management zijn handelsmerk heeft gemaakt. Die bovendien beschadigd is en steeds meer een sleetse, bedaagde indruk maakte. Niet in control, een man die zich dreigt (dreigde?) te vertillen aan zijn laatste klus als hoofdcoach.

Het speculeren gaat door

Zakelijk maar soeverein, ongevoelig kennelijk voor de vreemde lading die de wedstrijd mee had gekregen door Hiddinks ultimatum, voetbalde Oranje zich via Van Persie naar een vroege voorsprong. Een breuk met het symptomatisch vroeg op achterstand komen dat Hiddink de afgelopen weken in zijn analyses steeds aandroeg als voornaamste oorzaak voor zijn falen tot dusver.

Wellicht is de kater van het rampzalige najaar weggespoeld met de overwinning op Letland. Hoe dan ook gaat het speculeren over de toekomst van Hiddink, nu meer dan voorgaande weken ingegeven door zijn eigen woorden, onverminderd door. Daar kon zelfs een 6-0 niets aan veranderen.

    • Bart Hinke