Het brein is als een stad. Nu in kaart gebracht en te zien op Times Square

Neurowetenschappers brengen onze hersenen steeds verder in kaart. De structuren die ze ontdekken hebben verrassend veel weg van de steden waarin wij wonen, vond filmmaker en neurowetenschapper Noah Hutton. Dus vergeleek hij delen van het brein met bijvoorbeeld het gemeentehuis, banken en bruggen.

Screenshot uit Brain City - Midnight Moment van Noah Hutton

Neurowetenschappers brengen onze hersenen steeds beter in kaart. De structuren die ze ontdekken hebben verrassend veel weg van de steden waarin wij wonen, vond filmmaker en neurowetenschapper Noah Hutton.

Hij bedacht het project Brain City, waarin hij de onderdelen van het brein probeerde te matchen met locaties in New York. Wie op zijn site klikt op ‘accountants’, komt bijvoorbeeld uit bij een omschrijving van de ‘adrenal cortex’ (de bijnier) die steroïdhormonen als testosteron en oestrogeen produceert (lees hier de nogal technische uitleg). Banken staan voor dopamine, een boodschapperstof die het humeur beïnvloedt. En wie klikt op ‘alternate side parking’ komt terecht bij het lemma over bewustzijn.

Bij de site hoort ook een hypnotiserend kort filmpje dat de rest van de maand rond middernacht te zien is op grote schermen op Times Square in New York. Hij liet zich hiervoor inspireren door nieuw onderzoek en innovaties op neurowetenschappelijk gebied. Zo gebruikte hij onder meer materiaal van Eyewire, het crowdsourced spel waarmee men het brein in kaart wil brengen.