Glenn Greenwald: ‘Ja, ik heb een missie’

NSA-onthuller Glenn Greenwald is alles behalve een neutrale journalist. In mei sprak hij over dit onderwerp met deze krant.

Greenwald: „Ik heb anderhalf jaar bij een groot advocatenkantoor gewerkt. Als journalist kan ik meer veranderen.”
Greenwald: „Ik heb anderhalf jaar bij een groot advocatenkantoor gewerkt. Als journalist kan ik meer veranderen.”

Ja, hij heeft een mening en die klinkt door in zijn artikelen. So what? Glenn Greenwald, voormalig journalist van The Guardian en nu werkzaam voor website The Intercept, is de belangrijkste ‘subjectieve’ journalist van nu. Greenwald onthulde samen met documentairemaakster Laura Poitras het NSA-schandaal.

In mei was Greenwald in Nederland. NRC Handelsblad volgde hem twee dagen en sprak met hem over zijn manier van journalistiek bedrijven. Dit zei hij onder meer:

„Ik wil dat mijn ideeën worden verspreid. Ik geloof dat je elke gelegenheid moet aangrijpen om gehoord te worden. Alleen zo kun je zoveel mogelijk bereiken.”

„Journalisten moeten schijnbaar objectief zijn, maar elk artikel is een gevolg van opinies. Een krant als The New York Times doet alsof opinies niet bestaan. Ik vind het eerlijk om mijn mening in mijn artikelen te uiten. Objectiviteit bestaat niet. Integendeel: objectiviteit ondermijnt journalistiek.”

„Ik heb een groter doel. Ik heb een agenda, een missie. Ik wil meer transparantie, het einde van de surveillancestaat. Ik wil iets positiefs bereiken met mijn artikelen. Mensen aan het denken zetten over dingen waar ze nog nooit over hebben nagedacht.”

„‘De NSA bestaat toch nog?’, zeggen ze dan. ‘Wat is er dan veranderd?’ De NSA valt niet ineens om omdat ik een paar stukken heb geschreven, maar ik heb wel kunnen veranderen hoe mensen denken. Mensen realiseren zich nu hoe ver het gaat. Ze kunnen maatregelen nemen om hun privacy te beschermen.”

„Ik heb anderhalf jaar bij een groot advocatenkantoor gewerkt. Als advocaat heb je een enorme impact op specifieke gevallen. Je kan mensen helpen binnen een vast systeem van regels die je beperken in wat je kan zeggen. Met bloggen deed ik precies het tegenovergestelde. Een wit vlak waar ik alles op kon schrijven wat ik wilde. Ik realiseerde me: als journalist kan ik meer veranderen.”

„Ik bewonder mensen die van anti-Amerikanisme worden beschuldigd. Controversie interesseert me niet. Als je iets belangrijks doet, word je aangevallen. Als niemand je haat, doe je iets verkeerd. En als je de macht uitdaagt, dan slaat de macht terug. Als je daar niet klaar voor bent, is journalistiek misschien niet de baan voor jou.”

    • Stijn Bronzwaer