Giro555-actie voor ebolaslachtoffers afgesloten op radio en tv

Actie voor de Filipijnen vorig jaar in het Nederlands Instituut Beeld en Geluid, Hilversum. Foto: SHO

De nationale actieweek voor hulp aan slachtoffers van de dodelijke ziekte ebola wordt vrijdag 28 november afgesloten met een grote actie bij Beeld en Geluid op het Mediapark in Hilversum.

Belpanel met bekende Nederlanders

Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) en de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zijn nog in gesprek over de invulling op radio en televisie. Giro555-Actievoorzitter Henri van Eeghen:

“Hoe de actie er precies uit gaat zien is niet alleen aan ons, maar vooral aan het Nederlandse publiek. We rekenen op de creativiteit van alle Nederlanders – bekend en niet bekend – om op hun eigen manier acties op te zetten en geld op te halen voor de slachtoffers van deze verschrikkelijke ebola-ramp.”

Wel is bekend dat op de slotdag van 06.00 uur tot middernacht bekende Nederlanders in een belpanel zullen plaatsnemen, net als bij de Giro555-actie van vorig jaar voor de Filipijnen.

Daarnaast zullen Isa Hoes, Anita Witzier, Arjen Robben, Robin van Persie, Louis van Gaal, Hadewych Minis en minister van Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) de komende week in tv- en radiospots oproepen om geld te geven aan de hulpactie voor ebolaslachtoffers.

Oranje doneert 50.000 euro

De rekening van de Nationale Actie Stop de ebola-ramp is nu twee weken geopend. Afgelopen vrijdag stond de teller op 2,5 miljoen euro. SHO hopen in totaal 15 miljoen euro binnen te halen om directe hulp te kunnen verlenen aan ebolaslachtoffers. Vorig jaar werd voor de slachtoffers van de verwoestende tyfoon Haiyan in de Filipijnen nog 36 miljoen euro opgehaald.

De spelers van het Nederlands elftal doneren vijftigduizend euro voor de bestrijding van ebola, maakten zij vandaag bekend. Vorig jaar schonken ze dat bedrag al aan slachtoffers van een orkaan in de Filipijnen.

    • Eva de Valk