Geen boekenpraatjes!

Er was weer aandacht voor jeugdboeken tijdens Crossing Border, hoewel de directie nog had gezegd: „Niet doen!”

‘Kinderboeken schrijven is moeilijk, dus toen ik 65 werd, dacht ik: nu ga ik voor grote mensen schrijven’, vertelde Guus Kuijer bij de opening van het Crossing Border in Den Haag over zijn voor de AKO-prijs genomineerde De Bijbel voor ongelovigen. In een vol programma dat donderdag in de Koninklijke Schouwburg startte en zondagmiddag eindigde, waren grote namen te vinden als de Britse schrijver Ian McEwan, de Portugees António Lobo Antunes, de kersverse AKO-winnaar Stefan Hertmans en de Joods-Amerikaanse publiekslieveling Gary Shteyngart. Laatstgenoemde had wat Nederlandse kranten doorgebladerd en stelde voor om aan de zwarte pieten nog andere pieten toe te voegen, de ‘semitische’ piet, waarvoor hij zich beschikbaar stelde.

Behalve dat voor het eerst de AKO-Literatuurprijs werd uitgereikt tijdens het festival, was er het nieuws dat de kinderlezing terug was. Het oude Borderkids werd na enkele jaren van afwezigheid nieuw leven ingeblazen als ‘Little Raven’: een kinderprogramma vanaf zes jaar.

Op de vraag of dat een goed idee was, werd handig ingespeeld door te stellen dat de kinderlezing feitelijk illegaal was. De ‘directrice van Crossing Border’ had namelijk verboden dat er deze middag over boeken gepraat zou worden omdat die niet meer hip waren. Ze wilde geen ‘inhoud’, maar games en iets met internet. Kortom, het programma was illegaal, met kinderboekenauteurs Ingrid en Dieter Schubert met hun praatpop Maurits Muis uit het Mauritshuis, de zich op de inhoud concentrerende Toon Tellegen met prachtige verhalen uit Is er dan niemand boos? en Hermine Landvreugd en illustrator Shamrock met Kalle en de killercactus. Boeken dus, en met als game: zaklopen. En de directie? Die was na afloop terecht enthousiast.

    • Toef Jaeger