Aandringen loont voor de chimp

None
foto thinkstock

Chimpanseemannetjes die vrouwtjes agressief bejegenen, krijgen meer nageslacht dan de zachtaardiger types. Dat constateerden Amerikaanse onderzoekers in het Gombe National Park in Tanzania (Current Biology, 13 november). Zij onderzochten een chimpanseegroep waarvan sinds 1995 alle familiebanden bekend zijn. De opdringerigste mannetjes kregen bijna twee keer zoveel kinderen. Gek genoeg gold het verband alleen voor agressieve avances tijdens de niet-vruchtbare periodes van de vrouwtjes. De biologische verklaring blijft onduidelijk. Wellicht zijn agressievere mannetjes beter in het wegjagen van concurrenten tijdens de wél vruchtbare periodes, maar dat is niet onderzocht. De bevindingen zeggen niets over mensen, benadrukken de onderzoekers, want die hebben een heel ander sociaal systeem.

    • NRC