Filiaal HSBC in België aangeklaagd voor fraude en witwassen

Het logo van een 'gewone' HSBC-bank in Londen.
Het logo van een 'gewone' HSBC-bank in Londen. Foto EPA/Andy Rain

HSBC Private Bank, het Zwitserse filiaal van de Britse bank, wordt in België vervolgd voor fiscale fraude en witwassen. De bank wordt ervan verdacht bewust honderden cliënten te hebben geholpen de fiscus te ontlopen. Dat heeft justitie in België vandaag bekendgemaakt, meldt persbureau AFP.

De schade door de belastingontduiking van onder meer Antwerpse diamantairs wordt geschat op een paar honderd miljoen euro. De bank wordt ervan verdacht een criminele organisatie te vormen die op illegale wijze handelde als financieel intermediair.

170 betrokkenen

Antwerpse diamantairs worden al jaren verdacht van verduisteringspraktijken. De Belgische belastingdienst kwam in 2011 meer dan 700 miljoen euro aan zwart geld van de diamantbedrijven op het spoor, nadat de Franse autoriteiten een lijst kregen doorgespeeld van een oud-werknemer van HSBC Private Bank.

Op de lijst van de 170 mensen die bij de fraude betrokken waren, zouden ook figuren staan van de Antwerp Diamond Bourse, de grootste diamantbeurs van Antwerpen. Ook de voorzitter van de Antwerpsche Diamantkring zou worden genoemd.

Vorig jaar onthulde onderzoeksjournalist Lars Bové onder de titel ‘Het complot van HSBC tegen de Belgische schatkist’ in De Tijd hoe de belastingontduiking verliep via een van de grootste banken ter wereld.

    • Laura Klompenhouwer