Qatarese getuige loog uit angst over verklaring

Drie leden van het uitvoerend comité van de FIFA hebben wel degelijk 1,2 miljoen euro ontvangen in ruil voor hun stem om het WK 2022 in Qatar te houden. Dit heeft de Qatarese klokkenluider Phaedra Almajid tegen The Mail on Sunday gezegd.

De medewerkster van het WK-bid van Qatar zei dit al eerder, maar trok die verklaring in 2011 in. Ze zei dat ze het had verzonnen - uit vrees voor represailles.

Tegelijkertijd meldde The Sunday Times dat een lid van de beroepscommissie van de FIFA zelf ooit steekpenningen heeft aangenomen. Het gaat om Ahmad Darw uit Madagaskar, die geld zou hebben aangenomen van de Qatarees Mohammed bin Hammam, oud-vicevoorzitter van de FIFA.

De beroepscommissie waar Darw in zit, ontving afgelopen week een klacht van Michael Garcia. De Amerikaanse jurist heeft in opdracht van de FIFA onderzoek gedaan naar corruptie bij de toewijzing van de WK’s van 2018 en 2022, in Rusland en Qatar. Volgens Garcia heeft de FIFA een onjuiste samenvatting van zijn rapport gepubliceerd. Garcia wil dat het openbaar wordt gemaakt.

Na Nederland, België en Engeland wil de Duitse bond dat nu ook. Anders, zei voorzitter Reinhard Rauball, „moeten we zeer ernstig overwegen of de UEFA zich niet moet losmaken van de FIFA”.