FARC ontvoert generaal, vredesoverleg Colombia opgeschort

President Juan Manuel Santos (C) tijdens de persconferentie waarin hij het opschorten van het vredesoverleg met de FARC aankondigt.
President Juan Manuel Santos (C) tijdens de persconferentie waarin hij het opschorten van het vredesoverleg met de FARC aankondigt. Foto ANP/EPA

De vredesbesprekingen in Colombia tussen de regering en de FARC zijn door president Santos opgeschort nadat een generaal door de marxistische rebellenbeweging is ontvoerd. Vandaag hadden besprekingen tussen beide kampen moeten plaatsvinden op Cuba.

Gisteren werd generaal Ruben Dario Alzate nabij de stad Quibdo ontvoerd door rebellen van de FARC toen hij van een boot afstapte. De militair was in de regio om een energieproject te inspecteren. Naast de generaal werden ook twee andere personen ontvoerd. Een soldaat wist te ontkomen. De beweging heeft nog niks gemeld over de ontvoering.

De ontvoering is voor president Juan Manuel Santos reden om het vredesoverleg tussen de autoriteiten en de FARC op te schorten. De president in een verklaring gisteravond:

“Morgen hadden onderhandelaars naar Havana zullen reizen voor een nieuwe gespreksronde. Ik zal hen zeggen om niet meer te gaan en dat de onderhandelingen worden opgeschort totdat deze mensen zijn vrijgelaten.”

De onderhandelingen tussen de FARC en de regering zijn al twee jaar aan de gang. De laatste tijd werd er nog maar weinig vooruitgang geboekt. De guerrilla’s zouden niet bereid zijn om hun aanvallen in gebieden waar de FARC dominant is, te staken.

Santos heeft bevel gegeven voor een grootscheepse reddingsoperatie. Het hoofd van de strijdkrachten en de minister van Defensie zullen naar Quibdo afreizen om de operatie te leiden.

Vorige week had de beweging twee soldaten gevangengenomen, wat de FARC toen kwam te staan op een waarschuwing van president Santos.