‘EU overweegt sancties Israël vanwege nederzettingenbeleid’

Een bouwvakker werkt aan een appartementencomplex voor Joodse kolonisten op de Westelijke Jordaanoever. Foto: Reuters / Ronen Zvulun
Een bouwvakker werkt aan een appartementencomplex voor Joodse kolonisten op de Westelijke Jordaanoever. Foto: Reuters / Ronen Zvulun

De Europese Unie overweegt maatregelen tegen Israël te nemen vanwege het nederzettingenbeleid op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem. Dat meldt de Israëlische krant Haaretz op basis van een intern document van de EU.

Het document is een zogeheten ‘nonpaper’, een niet-officieel document waarin discussiepunten worden aangedragen voor verdere besprekingen. Een bron in Brussel heeft tegenover persbureau AP de authenticiteit van het document bevestigd.

Eén mogelijkheid die het nonpaper noemt, is maatregelen te treffen tegen Europese bedrijven die zaken doen in Israëlische nederzettingen. Een andere optie zou zijn om “geen contacten te onderhouden met de kolonisten”, wat kan verwijzen naar politici die tegen de oprichting van een Palestijnse staat zijn.

Europese buitenlandchef Mogherini: wij spreken niet over straffen

Volgens nieuwe buitenlandchef van de EU, Federica Mogherini, heeft het nonpaper niet veel om het lijf. “Het lag vandaag zeker niet op tafel en vormde niet de kern van de discussie vandaag”, aldus Mogherini tegenover persbureau  Reuters. “Er werd zeker niet gesproken over het isoleren of straffen van mensen, maar eerder over hoe mensen opnieuw kunnen worden gemotiveerd de dialoog aan te gaan.”

De ministers van Buitenlandse Zaken sloten zich bij de uitspraken van Mogherini aan. In een verklaring benadrukten ze dat de toekomstige betrekkingen tussen Israël en de Palestijnen zullen afhangen ‘van hun streven naar een blijvende vrede, gebaseerd op een tweestatenoplossing’.

 

    • Eva de Valk