Gemeenten kritisch op zorgplan

Burgemeesters en wethouders betwijfelen massaal of zij hun zwakkere burgers straks goed kunnen helpen. Het Rijk zadelt hen op met nieuwe taken zonder dat zij zich goed hebben kunnen voorbereiden. Bovendien is er te weinig geld: voor jeugdzorg, voor de verzorging van zieken en ouderen en om gehandicapten aan werk te helpen.

Dit zeggen honderden lokale bestuurders in een enquête van deze krant in samenwerking met onderzoeksbureau Overheid in Nederland, ruim een maand voor de grootste overheveling van taken naar gemeenten ooit.

Zestig procent van de gemeenten heeft een ‘noodpot’ aangelegd om de tekorten op te vangen – oplopend tot twintig miljoen euro in grotere steden. Dat kan leiden tot bezuinigingen op andere posten.

Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid en Welzijn, PvdA) laat weten de problemen te kennen. „Voor knelpunten die aanhouden in 2015, geldt de afspraak dat we een oplossing bedenken.”

    • Enzo van Steenbergen
    • Ingmar Vriesema