Een kostbaar schoonheidsfoutje

Vijf seconden kwam Khalid Choukoud tekort voor de verbetering van zijn Nederlands record. Geen recordbonus. En dat geld heeft hij nodig voor marathontrainingen.

De deelnemers in actie tijdens de Zevenheuvelenloop, een race over 15 kilometer, in Nijmegen. Foto ANP
De deelnemers in actie tijdens de Zevenheuvelenloop, een race over 15 kilometer, in Nijmegen. Foto ANP

Noem het een schoonheidsfoutje, meer was het niet. Maar wel één met kostbare gevolgen voor Khalid Choukoud. De langeafstandloper miste tijdens de Zevenheuvelenloop het Nederlands record op de vijftien kilometer op vijf seconden. En daarmee de bonus van 7.777 euro. Oorzaak: zwakke coaching.

Het ging Jos Hermens niet aan. Hij is niet de manager van Choukoud en dus niet medeverantwoordelijk voor diens doen en laten. Maar hij had zich wel verbaasd over de begeleiding. „Over een afstand van vijftien kilometer mag je geen record op vijf seconden verspelen”, bromde de man die vanaf de motor tientallen recordlopers heeft begeleid. „Er was wel iemand die tussentijden doorgaf, maar je moet bij een recordpoging ook nauwkeurige aanwijzingen geven.”

Motorbegeleiding mocht niet

Daar hadden Choukoud en zijn trainer Ismail Chamali naar eigen zeggen wel degelijk aan gedacht. Maar Chamali kreeg van de organisatie geen toestemming om zijn pupil vanaf een motor te begeleiden. Ze moesten het doen met een medewerker van de Zevenheuvelenloop, die Choukoud vanaf de fiets tussentijden zou doorgeven. En daar ging het mis.

Volgens de fietser heeft hij na drie kilometer gemeld dat het veel te snel ging – Choukoud zou tien seconden onder het schema lopen. Bij de vijf-kilometerpassage was dat volgens de gelegenheidscoach rechtgetrokken – „toen lag hij precies op schema”. Geen sprake van volgens Chamali. „Khalid had in een tijd van tussen de 14.30 en 14.35 minuten moeten doorkomen en niet op 14.42.”

Die achterstand had nog gecorrigeerd kunnen worden, maar het tegendeel gebeurde. Tussen de vijf en tien kilometer, waar de heuvels het meeste pijn doen, zakte Choukouds tempo. Met als gevolg een tussentijd na tien kilometer van 29.16 minuten, twintig seconden langzamer dan noodzakelijk.

Het was tevens de laatste bijdrage van de fietser, die na dat punt op last van de politiebegeleiding het parkoers moest verlaten. Maar Choukoud wist genoeg. Wilde hij nog een kans op het record maken dan moest hij gas geven. De Marokkaanse Nederlander spoorde zijn Marokkaanse haas Salah Eddine Bounasr tot het uiterste aan. De inhaalrace op zich was indrukwekkend, maar niet genoeg. Choukoud bleef steken op 43.38 minuten, vijf seconden boven zijn eigen record van 43.33.

Bij de sportieve tegenvaller kwam financiële pijn, want de gemiste recordbonus van 7.777 euro had Choukoud willen gebruiken voor zijn voorbereiding op een voorjaarsmarathon – Rotterdam of Enschede. De atleet denkt zo’n 18.000 euro nodig te hebben om vier trainingskampen, waaronder een hoogtestage in Amerika, te kunnen bekostigen. Die gaan door, daarover geen twijfel bij Choukoud; dan maar iets soberder.

Choukoud, die volgende maand ook meedoet aan de EK veldlopen in Bulgarije, heeft zijn zinnen op de marathon gezet; op die afstand wil hij ooit Nederlands beste worden. Daarvoor is volledige toewijding vereist, heeft hij na zijn debuut dit voorjaar in Rotterdam ervaren. Vrij snel na zijn beloftevolle tijd van 2.10,52 bij zijn entree hernam Choukoud zijn voorbereiding op het baanseizoen. Want hij wilde de marathon bij de EK in Zürich lopen.

Dat viel tegen. Choukoud haalde in de trainingen niet zijn oude niveau en bedankte voor de EK. Een foutje, zegt hij nu. „Ik had na de marathon van Rotterdam minstens een maand rust moeten nemen. Een goed leermoment. Ik verwacht met een goede voorbereiding dat mijn tweede marathon beter zal gaan.” Maar volgens zijn manager Chamali zal hij als vervolg daarop niet aan de WK in Beijing (augustus 2015) deelnemen. De voorbereidingstijd is dan te kort. Maar het jaar erop wordt alles anders. Vanwege de Spelen in Rio; daarop heeft Choukoud zijn zinnen gezet.

Olympisch perspectief

Hermens ziet wel olympisch perspectief voor Choukoud. „Ik ben niet zijn manager en ken niet zijn hele achtergrond, maar Khalid maakt een prima indruk op me. Hij behoort tot een nieuwe lichting Nederlandse marathonlopers, die ik in staat acht het nationaal record (2.08,21) van Kamiel Maase aan te vallen.”

Positieve woorden. Maar niet de tijd die Choukoud in zijn hoofd heeft. Hij heeft de overstap naar de marathon gemaakt met het idee dat een tijd rond de 2.06,00 haalbaar moet zijn. Ambitieus, dat vooral. Maar haalbaar? Niet te voorspellen. Maar één les heeft hij in Nijmegen geleerd: de coaching zal beter moeten worden.

    • Henk Stouwdam