Economie van Japan zit opnieuw in recessie door belastingverhoging

Japan zit opnieuw in een economische recessie. De derde economie van de wereld is de afgelopen drie maanden met 1,6 procent gekrompen in vergelijking met een kwartaal eerder.

Dat blijkt uit de voorlopige cijfers die de Japanse regering vandaag heeft gepubliceerd. In het tweede kwartaal van dit jaar was het bruto binnenlands product al sterk geslonken met 7,3 procent.

De recessie is vooral te wijten aan een stijging van de omzetbelasting. Die ging in april van 5 naar 8 procent. De krimp van het derde kwartaal is onverwacht, analisten rekenden op een groei van ruim 2 procent. De Japanse beurs reageerde vandaag direct op het nieuws. Halverwege de handelsdag stond de Nikkei-index op een verlies van ruim 2,5 procent.

Junko Nishioka, een economist van RBS Japan Securities, noemde de „impact van de belastingverhoging” veel ernstiger dan analisten hadden verwacht.

Het is de vierde keer dat Japan in een recessie terechtkomt sinds de val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers in 2008. De Japanse premier Shinzo Abe is van plan een tweede belastingverhoging in te voeren, maar zou er volgens analisten verstandig aan doen om dat uit te stellen. In dat tweede plan zou Abe de belasting verder verhogen naar 10 procent.

De lonen in Japan zijn al jaren niet gestegen, waardoor de Japanse consumenten steeds minder uitgeven. Daarbij is de waarde van de yen sterk gedaald. Dat is op zich goed voor de export, maar het maakt de import juist weer duurder.

Japan zat eind 2012 voor het laatst in een recessie. Daarna beloofde premier Abe drastische hervormingen van onder andere het belastingstelsel en de arbeidswetgeving, maar die beloften heeft hij vervolgens niet waargemaakt.

Ook de beurs in Amsterdam reageerde vanochtend op de nieuwe recessie in Japan. De beurs opende met een klein verlies.