Dwarsdoorsnede van Mali

Er is tegenwoordig wat pr-geronk nodig om op te vallen tussen de vele Malinese releases, dus laat het BKO Quintet zich erop voorstaan dat ze de eerste zijn die de traditie van de griots koppelen aan het luitspel van de jagers uit het zuiden van het land. Hoewel dat misschien waar is, valt eerder het moderne geluid op dan de mengvorm van tradities. Gitaren en ngoni’s bepalen de hypnotiserende melodie, de drumkit en de djembé de beat. Het kwintet bestaat uit ervaren muzikanten, onder leiding van de djembé-grootmeester Ibrahima Sarr. Bamako Today is desondanks een wisselvallig plaatje. Het is een dwarsdoorsnede van de Malinese muziek die in de hoofdstad samenkomt, soms in een gemakzuchtige variant, soms opvallend fris. Prachtig is bijvoorbeeld het bluesy Donsolu, en het slepende Comment ça va? dat wordt opgefleurd door iets wat het midden houdt tussen Malinees rappen en Jamaicaanse ‘toasten’. Tussen die pieken liggen niet zo zeer dalen, als wel vlakke stukken.

    • Leendert van der Valk