Dit is wat je vandaag moet weten

blank yellow adhesive note on white background with shadow

Goedemorgen, NRC Q-lezer. Dit is ons dagoverzicht.

Zenuwachtige topkoks vandaag: de nieuwe Michelingids verschijnt. NRC Q analyseerde alle restaurants die sinds 1957 in Nederland een ster (of sterren) kregen. Wat blijkt? Zeeland heeft de hoogste sterrendichtheid.

Franchisen? Doe maar niet. Met de toenemende populariteit neemt het aantal problemen tussen merk en franchisenemer ook toe. Kijk maar naar Albert Heijn, Hema en Bakker Bart.

Vrouwen lopen de loonachterstand op mannen langzaam in. De meest egalitaire bedrijfstak? Waterbedrijven en afvalbeheer.

Poldernieuws

Nederland subsidieland: de Volkskrant schrijft over nog prima werkende megawindmolens die gesloopt dreigen te worden. Zodat exploitanten ‘groene-stroomsubsidie’ kunnen krijgen voor nieuwe, onnodige turbines.

Starbucks draagt volgens het FD 90 procent te weinig af, en Nederland is géén schoolvoorbeeld van hoe het wel moet met belastingbeleid.

Kantoormeubelmaker Markant ontkomt aan de overnamegolf en maakt een doorstart, staat in de Telegraaf te lezen.

While you were sleeping… in the US

Met de winter in zicht, zoekt AT&T zijn heil in het zuiden. Het telecombedrijf breidt uit in Mexico, schrijft The Wall Street Journal.

Enthousiaste ontwikkelaars die iets met Netflix willen doen, kunnen dat volgens TechCrunch op hun buik schrijven.

Maakt Blackberry een onwaarschijnlijke comeback, vraagt The Wall Street Journal zich af.

While you were sleeping… in Asia

Tot zover de krachten van Abenomics. Volgens The Wall Street Journal is Japan in een recessie beland.

De Japanse toeristen die dit jaar hun vakantie in eigen land vieren, doen dat volgens Asia Nikkei Review gelukkig in stijl.

In zijn strijd tegen corruptie zou de Chinese president Xi Jinping eens moeten kijken naar het gesjoemel met exportcijfers, schrijft South China Morning Post.

NRC Q’s citaat van de dag

“Ik denk dat we op een punt zijn gekomen waarop de gast gewoon weer wil eten”, zei topkok Sergio Herman toen hij wilde stoppen met zijn driesterrenrestaurant Oud Sluis.

Veel succes vandaag. Dit dagoverzicht versturen we ook iedere ochtend als nieuwsbrief. Interesse? Meld je dan aan en ontvang hem elke dag om 5:30 uur gratis in je mailbox.

    • NRC Q