De kans is klein, maar dromen mag: wat als je de loterij wint?

Foto ANP

2,5 miljoen deelnemers

Spelen maandelijks mee met de Postcode Loterij. Zo gaat het ongeveer, als je wint. De bel gaat. Een BN’er stapt bij je binnen. Je wordt gefeliciteerd, je krijgt een cheque in handen geduwd. Je juicht – of niet. Je bent geschokt – of niet. Je huilt – of niet. Maar één ding is zeker. Als de cameraploeg weer weg is, en de confetti is neergedaald, dan blijft daar één iemand over: Bea Post.

Een soort maatschappelijk werker, noemt ze zichzelf, een winnaarsbegeleider. Want het winnen van zo’n grote som geld, dat heeft iets weg van een traumatische gebeurtenis. Een enorm geluk, natuurlijk, maar het kan je leven behoorlijk overhoop halen.

De fiscale hulp, het technische werk, wordt geleverd door fiscalisten van PriceWaterhouseCoopers. “Die stellen altijd de vraag: “wil je rijk leven of wil je rijk sterven”, zegt Post. “Nou, bijna iedereen zegt: allebei. Daar maken ze dan een plan voor.”

2,8 miljoen loten

Verkoopt de Staatsloterij gemiddeld per maand. Elk jaar zijn er veertien trekkingen. En als je wint, wat dan? Houd je de baan die je had? Voor het geld hoef je het niet meer te doen. Ga je verhuizen? Misschien is een nieuwe buurt helemaal niet leuker. Vertel je het je omgeving of juist niet? Meteen een nieuwe auto kopen? Investeren? Trouwen? Testament opstellen?

Post komt maar weinig echte uitspattingen tegen. “We zijn toch Nederlanders, hè? Dat blijven we ook als we miljoenen winnen. De mensen met wie ik te maken heb, blijven eigenlijk altijd in dezelfde buurt wonen. Soms in een iets groter huis, maar heel ingrijpende veranderingen zie je maar weinig. Geen jacht, geen villa.”

42,9 miljoen euro bruto

Is het grootste bedrag dat ooit in één postcodegebied is gevallen. Dat was Vrouwenpolder, Zeeland, een jaar geleden. Valkuilen zijn er genoeg als je gewonnen hebt. Nummer één: de aasgieren. Hartverscheurende verhalen, smeekbedes van onbekenden: ‘Mijn dochtertje is ziek en ik heb 10.000 euro nodig. Help ons! “Het is een vaste groep mensen die op deze manier geld probeert af te troggelen”, zegt Post.

Ook vrienden en familie kunnen er wat van. “Prima als je mensen wilt helpen”, zegt Post daarover. “Maar geef iets materieels, geen geld. Als je geld gaat uitdelen of uitlenen, dan raak je vriendschappen kwijt.”

15 miljoen euro

Is het hoogste bedrag dat ooit door één persoon is gewonnen in de Postcode Loterij.

Het eerste wat de meeste winnaars kopen: een nieuwe auto.

Tips voor winnaars
1. Maak een testament
2. Ga op vakantie, neem de rust om alles te laten bezinken
3. Leen geen geld uit, geef liever iets waar iemand wat aan heeft
4. Ga niet meteen verhuizen
5. Maak geen geheim van je prijs
6. Probeer boven kritiek te staan
7. Blijf iets doen qua werk
8. Stel samen met een onafhankelijke deskundige een financieel plan op
9. Probeer je oude patronen en gewoontes vast te houden
10. Laat een anonieme vriend of een familielid offertes aanvragen

En, maakt zoveel geld gelukkig? Nee, zegt Post. “Je kunt met geld je huwelijk niet redden, je kunt er geen gezondheid van kopen. Maar wat het de mensen geeft is: vrijheid. En ze kunnen dingen doen waar ze anders alleen van zouden dromen.”

    • Thomas Rueb