Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In beeld

Defensie

Nederlands bergingsteam aan het werk op rampplek MH17

In het gebied waar vlucht MH17 op 17 juli neerstortte, is opnieuw begonnen met de berging van de resten van het vliegtuig. Fotograaf Pierre Crom brengt vanuit het bergingsgebied verslag uit voor NRC. Het Nederlandse bergingsteam van ongeveer 7 man kwam op 16 november rond 9.30 uur aan in het rampgebied. Samen met Oekraïense reddingswerkers en in aanwezigheid van OVSE-waarnemers en pro-Russische rebellen zijn ze begonnen met de berging van de wrakstukken van de Boeing 777. De werkzaamheden konden vandaag, bijna vier maanden na de ramp, van start gaan nadat afgelopen vrijdag een overeenkomst werd gesloten met de rebellen. De bemiddeling met de pro-Russische separatisten wordt uitgevoerd door de OVSE. Intussen wordt er dichtbij de rampplek nog steeds gevochten. Onder de brokstukken zijn opnieuw menselijke resten aangetroffen; deze zijn overgebracht naar een aparte, gekoelde wagon. De brokstukken en lichamelijke overschotten zijn naar het treinstation van Torez gebracht en zullen later voor forensisch onderzoek naar Charkov worden vervoerd. Wanneer de lading naar Nederland wordt overgebracht, is nog niet bekend.
ANP / Pierre Crom
ANP / Pierre Crom
Een Nederlandse expert overlegt met leden van de Oekraïense hulpdienst.
ANP / Pierre Crom
NRC / Pierre Crom
ANP / Pierre Crom
Pro-Russische rebellen begeleiden de bergingsmissie.
ANP / Pierre Crom
ANP / Pierre Crom
Op het gedenkteken staat zoiets als: "God redt en behoedt".
ANP / Pierre Crom
ANP / Pierre Crom