De anticlimax na een boeiend jaar

De World Tour Finals waren niet het hoogtepunt van een boeiend tennisjaar – Federer trok zich terug voor de finale . Wat kunnen we verwachten in 2015?

Roger Federer verscheen gisteren in zijn gewone kleren op de baan en vertelde het publiek dat hij zich wegens een blessure moest terugtrekken voor de finale. De titel ging daardoor naar Novak Djokovic. Foto AP
Roger Federer verscheen gisteren in zijn gewone kleren op de baan en vertelde het publiek dat hij zich wegens een blessure moest terugtrekken voor de finale. De titel ging daardoor naar Novak Djokovic. Foto AP

Het had het eindejaarstoetje moeten worden. De ATP World Tour Finals in Londen, het officieuze WK tennis. Met de acht beste tennissers ter wereld op de flitsende blauwe hardcourtbaan van de imposante O2 Arena. Met 17.500 toeschouwers op de tribune. Maar het toernooi viel tegen: veel saaie, snelle wedstrijden zonder spanning.

Het dieptepunt volgde gisteravond. Terwijl het Britse tennispubliek klaar zat voor de clash tussen de Servische killer Novak Djokovic (27) en de Zwitserse grootheid Roger Federer (33), bleek de winnaar al bekend. Federer moest zich al voor de finale verloren geven met een rugblessure – het was voor het eerst in 1.221 duels dat hij zich terugtrok. Djokovic won daardoor automatisch. Na een boeiend tennisjaar liep het prestigieuze toernooi uit op een anticlimax.

2014 was het jaar waarin andere tennissers zich plots presenteerden. De dominantie van de vier topspelers Djokovic, Federer, Rafael Nadal en Andy Murray – de ‘Big Four’ – werd na vele jaren doorbroken.

Dat begon al in januari, toen de Zwitserse hardhitter Stan Wawrinka (29) het eerste grandslamtoernooi van het jaar won: de Australian Open. En die trend zette zich door bij de US Open in september, met een finale tussen twee nieuwkomers: de Kroaat Marin Cilic (26) en de Japanner Kei Nishikori (24). De Kroaat won.

Leuk die newbies in de top, maar afgelopen week in Londen lieten ze het afweten. Djokovic en Federer overheersten als vanouds. Djokovic sluit het jaar af als nummer één van de wereld. De twee andere spelers uit de Big Four, Nadal en Murray, hadden dit seizoen veel problemen.

De tennissers kunnen nu op vakantie. Vanaf maandag 5 januari 2015 mogen ze weer. Nieuw seizoen, nieuwe kansen. Wat kunnen we volgend jaar verwachten in de tennistop?

1 Hoe lang kunnen we nog genieten van Roger Federer?

Roger Federer moet nog even wachten met zijn vakantietrip. Hij speelt komend weekend met Zwitserland de finale van de Davis Cup. De vraag is hoe hij zich herstelt van de rugblessure die hij dit weekend opliep. Afgezien daarvan, wat kan hij volgend jaar nog betekenen?

Onoverwinnelijk is hij al een paar jaar niet meer. Maar schrijf hem zeker niet af, zegt Richard Krajicek, directeur van het ABN Amro-tennistoernooi in Rotterdam. Dit jaar knokte hij zich terug van de achtste naar de tweede plek op de wereldranglijst. „Hij blijft mij verrassen. Ik denk dat hij volgend jaar nog een grandslamtoernooi wint, Wimbledon.”

Wel is hij zijn topsnelheid kwijt, zegt Krajicek. „Dat was zijn grote specialiteit. Nu is hij steeds net iets te laat.” Naar verwachting gaat Federer door tot en met 2016, met het oog op de Olympische Spelen in Brazilië dat jaar. De Zwitser aast nog op een ontbrekende titel: goud in het enkelspel.

2 Komt Rafael Nadal nog terug in de top in 2015?

Het Spaanse krachtmens zal 2014 snel willen vergeten. Hij won in de zomer Roland Garros voor de negende keer, maar zakte daarna weg. Hij worstelde met blessures en liet het einde van het seizoen schieten. Begin deze maand werd de nummer drie van de wereld geopereerd aan zijn blindedarm. En nu laat hij zich ook aan zijn rug behandelen, met behulp van stamceltherapie.

Nadal weet uit eigen ervaring hoe hij zich terug moet vechten na een blessureperiode. Begin vorig jaar maakte hij na een afwezigheid van zeven maanden zijn comeback na knieproblemen. Die rentree was indrukwekkend, hij won bijna alle toernooien die hij speelde. Nadal heeft ook nu genoeg drive om zich terug te vechten, denkt Krajicek. Hij kan nog veel bereiken. Nadal heeft nu 14 grandslamzeges, Krajicek verwacht dat de Spanjaard het recordaantal van Federer (17) wil overtreffen. Ook kan hij in 2015 op jacht naar zijn tiende overwinning op Roland Garros.

3 Wat is er aan de hand met Murray?

Het stond echt op het scorebord donderdagavond: 6-0 en 6-1. De Schot Andy Murray (27) werd deze week in Londen gekleineerd door Federer. Hoe kon het zo misgaan bij Murray? Hij had drie jaar lang oud-topspeler Ivan Lendl als coach, maar in maart stopte de samenwerking. De Franse Amelie Mauresmo werd zijn nieuwe begeleider. Dat kan wel eens het verschil zijn, zegt tenniscoach en voormalig captain van het Davis-Cupteam Tjerk Bogtstra. „Lendl heeft goed werk gedaan. Die haalde alles uit Murray. Nu is hij terug bij af, hij zeurt weer veel op de baan. Ik verwacht niet veel van hem volgend seizoen.” Krajicek is positiever. „Hij is op de weg terug.”

4 Wanneer neemt de nieuwe generatie het over?

Veel leuke nieuwe namen die dit jaar opvielen. De Kroaat Marin Cilic (26), de Japanner Kei Nishikori (24), de Canadees Milos Raonic (23) en de Bulgaar Grigor Dimitrov (23). Wanneer neemt deze generatie de macht over in het tennis? Dat kan nog wel even duren, zeggen Krajicek en Bogtstra. Meest onder de indruk zijn ze van Dimitrov, die soms mini-Federer wordt genoemd door de gelijkenissen in hun speltype. Wel moet het kinderlijke uit zijn spel, zegt Krajicek. „Maar als het hele totaalpakket samenvalt kan het opeens hard gaan met hem.”

    • Steven Verseput