Sport

De aandeelhouder van Ajax weet het wel: koop Messi, Ronaldo en Ronaldinho

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Algemene vergadering aandeelhouders AFC Ajax
Wie: Voorzitter van de Raad van Commissarissen Hans Wijers, directeur voetbalzaken Marc Overmars, een ontevreden medewerker van Ajax en zeventig aandeelhouders onder wie Hans Loman en Wim Rieberg

Er hing een mystieke sfeer in het Olympisch Stadion met een dikke mist als een deken over het veld. 7 December 1966. Een piepjonge Johan Cruijff en Sjaak Swart, dribbelen achter de bal aan, zenuwachtig, ze zouden gaan verliezen van oppermachtig Liverpool. Hans Loman staat in het publiek, zijn ogen kunnen de bal door de mist nauwelijks onderscheiden. Maar hij ziet het doelnet schudden als Ajax tot vijf keer toe weet te scoren. “Die wedstrijd was een ommekeer. Het was de aanzet naar het grote Ajax van nu,” mijmert Loman.

Geen krankzinnig dure spelers meer

De club werd de afgelopen vier jaar landskampioen en dat had volgens Loman een gunstig effect op de waarde van zijn aandelen. “Al gaat het mij vooral om de emotie, niet om de winst.”

Daar gaat het de voorzitter van de raad van bestuur, Hans Wijers, dan weer wél om. En hij is blij: “Na aftrek van alle belastingen kunnen we 16,6 miljoen op onze rekening bijschrijven.” Vier jaar geleden was de Ajax-pot nog bijna leeg, inmiddels ziet er maar liefst 132 miljoen euro in. Dat is het resultaat van een sober transferbeleid: dus géén krankzinnig dure spelers aankopen. De grote vraag die tijdens de algemene vergadering aandeelhouders rondzoemt: wat zullen we eens met al dat geld gaan doen?

 

AFC Ajax heeft een tevreden raad van bestuur: vier keer kampioen en 132 miljoen in kas.

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Alle ballen op de jeugd

“Wat mij betreft halen we alle aandelen van de beurs,” zegt iemand van Ajax die niet bij naam genoemd wil worden. Volgens de werknemer moet er nu veel te veel openheid aan de aandeelhouders gegeven worden. “Die informatie komt dan op straat te liggen en dat is nadelig als er over transfers wordt onderhandeld.” En als ze dan toch bezig zijn wil hij ook de Arena helemaal in eigen bezit hebben. “Die is nu maar voor zestien procent van ons.”

Marc Overmars, directeur voetbalzaken, investeert liefst zoveel mogelijk in de jeugdopleiding. Dit jaar ging daar ruim tien miljoen naar toe en dat mag nog meer worden, aldus Overmars. “De jeugd is de fundering van onze club en we zien nu al dat sommige jonge talenten de dure, oudere spelers wegconcurreren.”

Een aandeelhouder en supporter - “uit vak 118″ - maakt zich daar een beetje zorgen om. “We moeten toch ook blijven zoeken naar ervaren spelers? Met die jonkies winnen we de Champions League nooit.” Wim Rieberg, “al zijn hele leven fan”, is het daarmee eens. Hij heeft een kleine berekening gemaakt. “We hebben precies genoeg geld om Messi, Ronaldo én Ronaldinho te kopen. Daarmee móét het lukken.”  

Je ziet ze al bijna gaan, door de mist.