Regeling Dautzenberg en Fontys - deel geld naar pedovereniging

Schrijver Anton Dautzenberg heeft onlangs een financiële regeling getroffen met Fontys Hogescholen na zijn ontslag bij de onderwijsinstelling. De publicist wil een deel van het geld inzetten om de advocatenkosten te betalen van het hoger beroep van Vereniging Martijn bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Schrijver Anton Dautzenberg was naar eigen zeggen lid uit protest tegen de hetze tegen Vereniging Martijn.
Schrijver Anton Dautzenberg was naar eigen zeggen lid uit protest tegen de hetze tegen Vereniging Martijn. Foto ANP/Phil Nijhuis

Schrijver Anton Dautzenberg heeft onlangs een regeling getroffen met Fontys Hogescholen na zijn ontslag bij de onderwijsinstelling. Hij heeft al zijn uren uitbetaald gekregen, met daarbovenop “aanvullende vergoedingen”, maakte zijn advocaat vandaag bekend. De publicist wil een deel van het geld inzetten om de advocatenkosten van Vereniging Martijn te betalen voor een hoger beroep bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Schrijver Anton Dautzenberg verloor begin oktober zijn baan bij de Academy for Creative Industries aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven. De econoom en neerlandicus werkte daar sinds 1 september. Hij was onder meer stagedocent en scriptiebegeleider. Bestuurders van de hogeschool vonden hem “te controversieel”.

Een woordvoerder van Fontys bevestigde de contractbeëindiging destijds als volgt:

“Het college van bestuur wist niet van de aanstelling van Dautzenberg en heeft deze direct beëindigd toen het daarvan hoorde.”

Na zijn ontslag heeft Dautzenberg geprobeerd via zijn advocaat de contractbreuk aan te vechten. “Fontys bleek echter niet tot overleg over werkhervatting bereid”, aldus zijn raadsman E. Aerts. Bovendien, zo vindt Dautzenberg, heeft de hogeschool zich “laatdunkend” en kwetsend” over de publicist uitgelaten. Uiteindelijk bereikten de partijen een financieel akkoord.

Dautzenberg is onder meer bekend van interviews die hij verzon en recensies van fictieve romans op de achterpagina van NRC. In 2011 werd hij voor zijn boek Samaritaan genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. Het boek belandde vorig jaar in de NRC-lijst van Beste 25 romans van de afgelopen 5 jaar. In 2011 trok Dautzenberg echter ook veel aandacht door lid te worden van de inmiddels verboden pedofielenvereniging Martijn. Hij deed dat uit protest tegen de “heksenjacht” tegen pedofielen.

    • Laura Klompenhouwer